Składniki
-1 główka młodej białej kapusty
Nadzienie:
-100 g ryżu białego
-1 mała cebula
-600 g drobiowego mielonego mięsa
– koperek
– sól, pieprz
Dodatkowo:
-4 ziela angielskie
-2 liście laurowe
– koperek
– natka pietruszki
– lubczyk
Sos pomidorowy:
-5 pomidorów
-1 cebula
– sól pieprz
Sposób przygotowania
W dużym garnku zagotowujemy wodę.
Kapustę płuczemy wycinamy głąb.
Wrzucamy całą kapustę do garnka z wrzącą wodą i powoli zdejmujemy miękkie liście osuszamy i studzimy.
W każdym liściu usuwamy delikatnie nerw liściowy.
Nadzienie:
Cebulę drobno kroimy w kostkę podsmażamy na oleju na rumiano.
Suchy ryż przekładamy do garnka zalewamy wodą gotujemy na półmiękko studzimy.
Mięso przekładamy do miski dodajemy podsmażoną cebulę ryż pokrojony drobno koperek doprawiamy solą pieprzem i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Na środek każdego liścia układamy nadzienie.
Zwijamy boki i zawijamy ciasno w ruloniki.
Na dno dużego garnka dodajemy kilka pozostałych obgotowanych liści z kapusty i na nich ciasno obok siebie łączeniem do dołu układamy gołąbki.
Zalewamy wodą dodajemy liść laurowy ziele angielskie koper lubczyk i natkę pietruszki. Gotujemy około 1 godz. aż będą miękkie.
Sos pomidorowy:
Pomidory sparzamy obieramy ze skórki kroimy w małą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelnię wlewamy oliwę rozgrzewamy.
Wrzucamy cebulę chwilę podsmażamy następnie dodajemy pomidory wszystko razem podsmażymy, aż sos zgęstnieje ok. 15-20 min. na wolnym ogniu co jakiś czas, mieszając, żeby sos się nie przypalił.
Na końcu doprawiamy do smaku solą pieprzem słodką i ostrą papryką.
Sos możemy dodatkowo zmiksować, żeby miał gładką kremową konsystencje.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka