Składniki
Spód:
-120 g herbatników
-100 g masła
Masa serowa:
-0,5 kg sera białego mielonego
-10 g żelatyny
-60 ml wrzątku
-40 g cukru waniliowego
-2 łyżki cukru pudru
Mus malinowy:
-200 g malin
-60 g galaretki malinowej
Dodatkowo:
-12 malin do środka babeczek, listki mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania
Spód herbatnikowy:
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub wkładamy do foliowego woreczka i rozgniatamy za pomocą wałka. Rozpuszczamy masło i dodajemy do herbatników. Jeśli herbatniki są bardzo suche dodajemy więcej masła. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na dno foremek delikatnie ugniatając.
Masa serowa:
żelatynę we wrzątku odstawiamy do ostudzenia.
Kiedy żelatyna stygnie przygotowujemy masę serową. W misce mieszamy ser z cukrem waniliowym i cukrem pudrem następnie powoli dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy dokładnie na gładką masę bez grudek.
Na spód herbatnikowy wykładamy odrobinę masy wkładamy na środek jedną malinę i zakrywam masą. Następnie odstawiamy do lodówki do stężenia.
Mus malinowy:
Kiedy mam już zastygłą masę serowa przygotowujemy mus malinowy.
Maliny miksujemy blenderem ewentualnie dodatkowo przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek następnie przekładamy do garnka i gotujemy kiedy się maliny zagotują dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy.
Jak mus zacznie się lekko ścinać wylewamy go równo na babeczki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka