Serniczki na zimno z musem malinowym przepis:
Składniki na 12 szt.
Serniczki na zimno z musem malinowym są bardzo smaczne delikatne i słodkie. Jest to przepis bardzo prosty i szybki więc na pewno każdemu wyjdzie .Serniczki wymyśliłam kilka lat temu i robię je zawsze jak tylko pojawią się maliny latem lub na jesień.
Składniki:
Spód:
- 120 g herbatników
- 100 g masła
Masa serowa:
- 0,5 kg sera białego mielonego
- 10 g żelatyny
- 60 ml wrzątku
- 40 g cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Mus malinowy:
- 200 g malin
- 60 g galaretki malinowej
Dodatkowo:
12 malin do środka babeczek, listki mięty do dekoracji.
Potrzebne będą :
Garnek 2l, blender, malakser lub wałek, miska, mikser, sylikonowe papilotki do mufinek.
Forma:
Do muffinek.
Sposób przygotowania:
Spód herbatnikowy:
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub wkładamy do foliowego woreczka i rozgniatamy za pomocą wałka. Rozpuszczamy masło i dodajemy do herbatników. Jeśli herbatniki są bardzo suche dodajemy więcej masła. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na dno foremek delikatnie ugniatając.
Masa serowa:
Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku odstawiamy do ostudzenia.
Kiedy żelatyna stygnie przygotowujemy masę serową. W misce mieszamy ser z cukrem waniliowym i cukrem pudrem następnie powoli dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy dokładnie na gładką masę bez grudek.
Na spód herbatnikowy wykładamy odrobinę masy wkładamy na środek jedną malinę i zakrywam masą. Następnie odstawiamy do lodówki do stężenia.
Mus malinowy:
Kiedy mam już zastygłą masę serowa przygotowujemy mus malinowy.
Maliny miksujemy blenderem ewentualnie dodatkowo przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek następnie przekładamy do garnka i gotujemy kiedy się maliny zagotują dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy.
Jak mus zacznie się lekko ścinać wylewamy go równo na babeczki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.



