Serniczki na zimno z musem malinowym

Serniczki na zimno z musem malinowym są bardzo smaczne delikatne i słodkie. Jest to przepis bardzo prosty i szybki więc na pewno każdemu wyjdzie .Serniczki  wymyśliłam kilka lat temu i robię je zawsze jak tylko pojawią się maliny latem lub na jesień.

Serniczki na zimno z musem malinowym przepis:

Składniki na 12 szt.

Składniki:

Spód:

120 g herbatników

100 g masła

Masa serowa:

0,5 kg sera białego mielonego

10 g   żelatyny

60 ml wrzątku

40 g  cukru waniliowego

2 łyżki cukru pudru

Mus malinowy:

200 g malin

60 g galaretki malinowej

Dodatkowo:

12 malin do środka babeczek, listki mięty do dekoracji.

Potrzebne będą :

Garnek 2l, blender, malakser lub wałek, miska, mikser, sylikonowe papilotki do mufinek.

Forma:

Do muffinek.

Przygotowanie:

Spód herbatnikowy:

Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub wkładamy do foliowego woreczka i rozgniatamy za pomocą wałka. Rozpuszczamy masło i dodajemy do herbatników. Jeśli herbatniki są bardzo suche dodajemy więcej masła. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na dno foremek delikatnie ugniatając.

Masa serowa:

Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku odstawiamy do ostudzenia.

Kiedy żelatyna stygnie przygotowujemy masę serową. W misce mieszamy ser z cukrem waniliowym i cukrem pudrem następnie powoli dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy dokładnie na gładką masę bez grudek.

Na spód herbatnikowy wykładamy odrobinę masy wkładamy na środek jedną malinę i zakrywam masą. Następnie odstawiamy do lodówki do stężenia.

Mus malinowy:

Kiedy mam już zastygłą masę serowa przygotowujemy mus malinowy.
Maliny miksujemy blenderem ewentualnie dodatkowo przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek następnie przekładamy do garnka i gotujemy kiedy się maliny zagotują dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy.
Jak mus zacznie się lekko ścinać wylewamy go równo na babeczki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

prosty przepis na Serniczki na zimno
Serniczki na zimno z malinami
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close