
Składniki
Masa ryżowa:
-200 g ryżu sypkiego
-600 ml mleka
-1,5 łyżki masła
-3 łyżki cukru
-1 łyżeczka cukru z wanilią
Masa jabłkowa:
-1 kg jabłek
-cynamon
-cukier
-sok z cytryny
Sposób przygotowania
Masa ryżowa:
Mleko zagotowujemy dodajemy ryż cukier oraz cukier z wanilią i szczyptę soli. Gotujemy, aż ryż będzie miękki i wchłonie całe mleko około 15-20 min na małym ogniu.
Co jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił.
Masa jabłkowa :
Kiedy ryż się gotuję obieramy jabłka następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła dodajemy jabłka dodajemy cukier waniliowy i cynamon do smaku. Smażymy około 7 min.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem wykładamy warstwę ryżu następnie warstwę jabłek i ponownie ryż.
Na wierzchu układamy plasterki masła i posypujemy cukrem oraz cynamonem.
Zapiekamy około 20 min w 180 C.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka