Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami to pyszny i prosty deser lub słodkie danie na obiad czy kolację.

Ryż zapiekany z jabłkami przepis:

Składniki:

Masa ryżowa:

200 g ryżu sypkiego

600 ml mleka

1,5 łyżki masła

3 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru z wanilią

Masa jabłkowa

1 kg jabłek

Cynamon

Cukier

Sok z cytryny

Potrzebne będą :

Garnek 3 l, patelnia, naczynie do zapiekania, nóż, tarka.

Temperatura pieczenia: 

180 C

Sposób przygotowania:

Masa ryżowa: 

Mleko zagotowujemy dodajemy ryż cukier oraz cukier z wanilią i szczyptę soli. Gotujemy, aż ryż będzie miękki i wchłonie całe mleko około 15-20 min na małym ogniu.

Co jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił.

Masa jabłkowa :

Kiedy ryż się gotuję obieramy jabłka następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła dodajemy jabłka dodajemy cukier waniliowy i cynamon do smaku.  Smażymy około 7 min.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem wykładamy warstwę ryżu następnie warstwę jabłek i ponownie ryż.

Na wierzchu układamy plasterki masła i posypujemy cukrem oraz cynamonem.

Zapiekamy około 20 min w 180 C.

Ryż zapiekany z jabłkami w kokilce
Ryż zapiekany z jabłkami pyszny i prosty przepis na deser

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close