Ryż zapiekany z jabłkami to pyszny i prosty deser lub słodkie danie na obiad czy kolację.
Ryż zapiekany z jabłkami przepis:
Składniki:
Masa ryżowa:
Masa jabłkowa
Potrzebne będą
Garnek 3 l, patelnia, naczynie do zapiekania, nóż, tarka.
Temperatura pieczenia:
180 C
Sposób przygotowania:
Masa ryżowa:
Mleko zagotowujemy dodajemy ryż cukier oraz cukier z wanilią i szczyptę soli. Gotujemy, aż ryż będzie miękki i wchłonie całe mleko około 15-20 min na małym ogniu.
Co jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił.
Masa jabłkowa :
Kiedy ryż się gotuję obieramy jabłka następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła dodajemy jabłka dodajemy cukier waniliowy i cynamon do smaku. Smażymy około 7 min.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem wykładamy warstwę ryżu następnie warstwę jabłek i ponownie ryż.
Na wierzchu układamy plasterki masła i posypujemy cukrem oraz cynamonem.
Zapiekamy około 20 min w 180 C.





