Składniki
▪️ 0,5 mango
▪️ 1 awokado
▪️ 0,5 czerwonej cebuli
▪️ kilka pomidorków koktajlowych
▪️ kilka listków sałaty rzymskiej mini
▪️ rukola
▪️1 pierś z kurczaka z kurczaka około 150 g
Marynata do kurczaka:
▪️ 2 łyżki oliwy
▪️ 1 ząbek czosnku
▪️ 0,5 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
▪️ 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
▪️ sól i pieprz
Sos:
▪️ 1 łyżka musztardy dijon
▪️ sok z 0,5 limonki
▪️ 1 łyżka miodu
▪️ 2 łyżki oliwy z oliwek
▪️ Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
▪️ orzechy i płatki migdałowe
Sposób przygotowania
W misce przygotowujemy marynatę do kurczaka, dodając olej, przeciśnięty czosnek, paprykę w proszku, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy i odstaw na co najmniej 30 minut.
Smażymy pierś z kurczaka na patelni lub grillu, aż uzyska rumianą barwę z każdej strony. Następnie zdejmujemy z patelni kroimy w kostkę.
Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
Sałatę rwiemy na kawałki. Mango obieramy kroimy w kostkę . Pomidorki kroimy na pół, a cebulę w piórka.
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Mieszamy razem musztardę dijon, sok z limonki, miód, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
Na dużym talerzu lub misce układamy kawałki sałaty ,rukolę, mango ,awokado cebulę pomidorki i kurczaka posypujemy orzechami i płatkami migdałowymi . Całość polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka