Składniki
-1 dowolny filet z ryby
1 łyżka klarowanego masła
-mąka pszenna
Sos cytrynowo miodowy:
-100 g masła
-1 cytryna
-3-4 łyżki miodu
-sól,pieprz
Dodatkowo:
-1 paczka szparagów
-orzechy włoskie
-parmezan
Sposób przygotowania
Sos cytrynowo-miodowy:
Do garnka przekładamy masło dodajemy skórkę startą z połowy cytryny oraz sok z całej cytryny miód i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podgrzewamy kilka minut, aż sos zgęstnieje co jakiś czas mieszając.
Ryba:
Rybę zamrożoną wcześniej rozmrażamy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Kroimy w niewielkie kawałki przyprawiam solą pieprzem.
Następnie rybę z każdej strony obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Szparagi:
W wysokim garnku gotujemy wodę z solą szczyptą cukru i odrobiną masła. Szparagi myjemy następnie łamiemy gotujemy pionowo, tak aby główki były nad powierzchnią.
Orzechy prażymy suchej patelni kruszymy, parmezan ścieramy na tarce.
Szparagi przekładamy na talerz skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy orzechami sezamem startym parmezanem.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka