Składniki
na około 16 szt.
-1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
-mleko
-cukier
Krem:
-300 ml śmietany 30% lub 36%
-2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
-80 g malin
Sposób przygotowania
Foremki do rurek smarujemy masłem.
Rozkładamy duży płat ciasta francuskiego.
Wycinamy długie paski o szerokości około 1,5 – 2 cm.
Foremki owijamy paskiem, zaczynając od węższej części delikatnie, nakładając.
Smarujemy delikatnie mlekiem posypujemy cukrem.
Pieczemy w 200 C około 15-20 min, aż będą złociste.
Z upieczonych ciepłych rurek ostrożnie wyjmujemy foremki i odkładamy do na kratkę ostudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylko nadziewamy rurki do połowy wkładamy maliny i ponownie krem i malina.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka