Składniki
Serniczki:
▪️800 g jogurtu naturalnego
▪️10 g żelatyny
▪️150 ml mleka
▪️2-3 łyżki miodu lub cukru pudru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
▪️2-3 brzoskwinie
Frużelina brzoskwiniowa:
▪️350 g brzoskwiń bez pestek
około 3-4 szt.
▪️1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
▪️1 łyżeczka wody
▪️miód lub cukier
▪️sok z cytryny
Sposób przygotowania
Jogurt wyjmujemy wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową.
Zaczynamy od przygotowania frużeliny brzoskwiniowej.
Brzoskwinie obieramy kroimy w niewielką kostkę przekładamy do garnka delikatnie słodzimy miodem lub cukrem skrapiamy sokiem z cytryny. Opcjonalnie dolewamy wody. Podgrzewamy, aż brzoskwinie zmiękną.
Następnie mieszamy wodę z mąką dodajemy do brzoskwiń dokładanie mieszamy zagotowujemy i studzimy.
Serniczki
Mleko podgrzewamy dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Brzoskwinie obieramy kroimy w kostkę.
Jogurty miksujemy dodajemy opcjonalnie miód lub cukier puder następnie cały czas, miksując dodajemy przestudzone mleko z żelatyną.
Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie mieszamy.
Masę przelewamy do słoiczków, zostawiając przestrzeń od góry na frużelinę. Wstawiamy do lodówki, aby masa lekko stężała.
Następnie dodajemy frużelinę i dekorujemy świeżymi owocami.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Super brzoskwiniowe serniczki 😉