Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu krok po kroku na TikToku i Instagramie
Składniki
▪️4 plasterki dużej okrągłej szynki
▪️Około 500 ml bulionu warzywnego
▪️3 łyżeczki żelatyny
Pasta jajeczna:
▪️4 jajka ugotowane na twardo
▪️pęczek szczypiorku
▪️1 łyżka majonezu
▪️1-2 łyżeczki chrzanu
▪️sól pieprz
Dodatkowo do dekoracji:
pomidorki koktajlowe, koperek lub szczypiorek, oliwki, rzodkiewka.
Sposób przygotowania
Do gorącego bulionu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Pasta jajeczna
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, rozgniatamy widelcem lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Szczypiorek drobno siekamy i przekładamy do miski z jajkami.
Dodajemy majonez, chrzan, sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszamy. Dodatkowo można jeszcze całość rozdrobnić w malakserze.
Na każdy plasterek szynki nakładamy równomiernie pastę jajeczną zwijamy w ciasne roladki układamy na półmisku.
Kiedy galaretka zacznie tężec zalewamy przygotowane roladki i dekorujemy.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Na każdy plasterek szynki nakładamy równomiernie pastę jajeczną, zwijamy w ciasne roladki i układamy na półmisku.
Kiedy galaretka zacznie tężec, zalewamy przygotowane roladki i dekorujemy.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka