Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu krok po kroku na TikToku i Instagramie
Składniki
Masa serowa:
700g zmielonego twarogu
200 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
36 herbatników
1 galaretka czerwona
Polewa:
90 g czekolady mlecznej
60 g czekolady gorzkiej
75 g masła
75 ml mleka
Sposób przygotowania
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody
Przelewamy do płaskiego naczynia.
Odstawiamy do stężenia, a następnie kroimy ją w grube paski.
Masa serowa
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie partiami dodajemy twaróg cały czas ucierając, aż uzyskamy gładką jednolitą masę.
Masę dzielimy na dwie części jedną część troszkę większą.
Do mniejszej części dodajemy kakao a do większej wanilię miksujemy do połączenia się składników
Składanie
Rozkładamy folię aluminiową i układamy na niej herbatniki w trzech rzędach po 6 sztuk.
Następnie wykładamy ciemną masę, ponownie układamy herbatniki i wykładamy masę jasną. Na środku układamy pasek z galaretki.
Z pomocą folii aluminiowej składamy ciasto w trójkąt, delikatnie dociskając.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Polewa
Czekoladę kroimy na kawałki.
W małym garnku podgrzewamy masło z mlekiem, następnie dodajemy czekoladę i mieszamy do czasu rozpuszczenia czekolady.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z folii i polewamy polewą
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka