Składniki
1 kg wieprzowiny (np. łopatki )
0,5 suchej bułki kajzerki
lub 3 łyżki tartej bułki
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
9 g soli
2 g pieprzu
2 g ostra papryka
2 g słodka papryka
3 łyżeczki majeranek
Farsz:
100 g suszonych grzybów np. borowików
2 małe cebule
50 g masła
Dodatkowo:
250 g boczku wędzonego surowego
masło
bułka tarta
Sposób przygotowania
Farsz:
Grzyby płuczemy zalewamy wodą na godzinę najlepiej na całą noc. Następnie gotujemy około 20 min.
Cebulę obieramy drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy cebulę chwilę smażymy, gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy grzyby wszystko dusimy około 12 min do miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy. Po ostudzeniu farsz rozdrabniamy delikatnie za pomocą melaksera.
Rolada:
Bułkę suchą namaczamy w wodzie lub bulionie, kiedy zmięknie odciskamy.
Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oleju po chwili dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy, aż wszystko się ładnie zarumieni.
Mięso kroimy mielimy, jeśli używamy moczonej bułki, to mielimy razem z mięsem.
Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulką jajka oraz przyprawy następnie wyrabiamy na jednolita masę.
Rozkładamy duży kawałek folii (np. przecięty rękaw kuchenny) na folii układamy mięso w kształt prostokąta następnie na mięso rozkładamy równomiernie farsz grzybowy, zostawiając puste boki Całość zawijamy ciasno w roladę i owijamy folią, tworząc coś à la cukierek. Zostawiamy na min godzinne w lodówce.
Na dużym kawałku folii rozkładamy plastry boczku na długość rolady, nakładając plastry na siebie następnie na brzegu układamy roladę i ścisło owijamy boczkiem.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego pieczemy w 180 C około 50-60 min
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka