Rolada z mięsa mielonego z grzybami

Pyszna i prosta w przygotowaniu.
Idealna na na obiad lub na zimno do pieczywa. Polecam!

Pyszna rolada z mięsa mielonego z grzybami

Pyszna i prosta w przygotowaniu.
Idealna na na obiad lub na zimno do pieczywa. Polecam!

Składniki

1 kg wieprzowiny (np. łopatki )
0,5 suchej bułki kajzerki
lub 3 łyżki tartej bułki
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
9 g soli
2 g pieprzu
2 g ostra papryka
2 g słodka papryka
3 łyżeczki majeranek
Farsz:
100 g suszonych grzybów np. borowików
2 małe cebule
50 g masła
Dodatkowo:
250 g boczku wędzonego surowego
masło
bułka tarta

Sposób przygotowania

Farsz:
Grzyby płuczemy zalewamy wodą na godzinę najlepiej na całą noc. Następnie gotujemy około 20 min.
Cebulę obieramy drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy cebulę chwilę smażymy, gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy grzyby wszystko dusimy około 12 min do miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy. Po ostudzeniu farsz rozdrabniamy delikatnie za pomocą melaksera.
Rolada:
Bułkę suchą namaczamy w wodzie lub bulionie, kiedy zmięknie odciskamy.
Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oleju po chwili dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy, aż wszystko się ładnie zarumieni.
Mięso kroimy mielimy, jeśli używamy moczonej bułki, to mielimy razem z mięsem.
Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulką jajka oraz przyprawy następnie wyrabiamy na jednolita masę.
Rozkładamy duży kawałek folii (np. przecięty rękaw kuchenny) na folii układamy mięso w kształt prostokąta następnie na mięso rozkładamy równomiernie farsz grzybowy, zostawiając puste boki Całość zawijamy ciasno w roladę i owijamy folią, tworząc coś à la cukierek. Zostawiamy na min godzinne w lodówce.
Na dużym kawałku folii rozkładamy plastry boczku na długość rolady, nakładając plastry na siebie następnie na brzegu układamy roladę i ścisło owijamy boczkiem.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego pieczemy w 180 C około 50-60 min

prosta i pyszna
Pyszna rolada z mięsa mielonego z grzybami

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close