Składniki
-700 g mąki
-200 g cukru pudru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-150 g masła
– 50 g smalcu
-5 żółtek
-4 łyżki śmietany 18%
Potrzebne będą :
Maszynka z nakładką do ciastek, nóż, blaszka, papier do pieczenia.
Sposób przygotowania
Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia dodajemy pokrojone masło smalec oraz żółtka i śmietanę.
Na początku wszystko siekamy nożem następnie zagniatamy jednolite gładkie ciasto.
Ciasto schładzamy około 30 min w lodówce.
Do maszynki do mielenia zakładamy specjalną nakładkę wkładamy partiami ciasto kręcimy, odcinając około 8-10 cm długości ciastka.
Układamy w rzędach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 C około 12-15 min.