Rolada z kurczaka z serami i sosem grzybowym to doskonała propozycja na jesienny obiad. Jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Rolada z kurczaka z serami i sosem grzybowym przepis:
Składniki:
Składniki na roladę z kurczaka:
Składniki na sos grzybowy ze świeżych grzybów:
Potrzebne będą :
Patelnia, blaszka lub naczynie żaroodporne, tartka.
Temperatura pieczenia:
180 C. Grzanie góra dół
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Usuwamy błonki i kostki następnie delikatnie nacinamy nie przecinając do końca tak, aby powstał jeden duży płat.
Wkładam do folii i delikatnie rozbijamy tłuczkiem nie za cienko. Przyprawiam solą pieprzem.
Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach mozzarellę rwiemy na kawałki, a ser parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę.
Na przygotowanym filet z kurczaka rozkładamy drobne kawałki masła posypujemy ziołami prowansalskimi serem cheddar mozzarellą i cebulą następnie zwijamy roladę.
Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy roladę każdej strony na rumiano przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 C około 25 min.
Kiedy rolada z kurczaka się piecze przygotowujemy sos według przepisu ->Sos grzybowy ze świeżych grzybów
Przed podaniem dodajemy sos grzybowy i posypujemy natką pietruszki.



