Rolada z kurczaka z serami i sosem grzybowym

Rolada z kurczaka z serami i sosem grzybowym to doskonała propozycja na jesienny obiad.
Jest prosta i szybka w przygotowaniu.

przekrojona Rolada z kurczaka z serami i sosem grzybowym przepis.

Rolada z kurczaka z serami i sosem grzybowym to doskonała propozycja na jesienny obiad.
Jest prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki

Składniki na roladę z kurczaka:
-1 duża pierś z kurczaka
-50 g masła
-70 g ser cheddar
-1 szt. Sera mozzarella
-30 g sera parmezan
-1 mała cebula szalotka
-sól pieprz
-zioła prowansalskie
Składniki na sos grzybowy ze świeżych grzybów:
-500 g grzybów
(np. podgrzybki maślaki borowiki )
-400 g masła
-1 łyżka oleju
-3 małe cebulki szalotki
-2 ząbki czosnku
-200 g śmietany 30 %
-sól pieprz
-1 gałązka rozmarynu
-pęczek natki pietruszki

Potrzebne będą :
Patelnia, blaszka lub naczynie żaroodporne, tartka.

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Usuwamy błonki i kostki następnie delikatnie nacinamy nie przecinając do końca tak, aby powstał jeden duży płat.
Wkładam do folii i delikatnie rozbijamy tłuczkiem nie za cienko. Przyprawiam solą pieprzem.
Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach mozzarellę rwiemy na kawałki, a ser parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę.
Na przygotowanym filet z kurczaka rozkładamy drobne kawałki masła posypujemy ziołami prowansalskimi serem cheddar mozzarellą i cebulą następnie zwijamy roladę.
Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy roladę każdej strony na rumiano przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 C około 25 min.

Kiedy rolada z kurczaka się piecze przygotowujemy sos według przepisu ->Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Przed podaniem dodajemy sos grzybowy i posypujemy natką pietruszki.

upieczona rolada z pierś kurczaka z grzybowym sosem
przekrojona Rolada z kurczaka z serami i sosem grzybowym przepis.

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close