
Składniki
Składniki na roladę z kurczaka:
-1 duża pierś z kurczaka
-50 g masła
-70 g ser cheddar
-1 szt. Sera mozzarella
-30 g sera parmezan
-1 mała cebula szalotka
-sól pieprz
-zioła prowansalskie
Składniki na sos grzybowy ze świeżych grzybów:
-500 g grzybów
(np. podgrzybki maślaki borowiki )
-400 g masła
-1 łyżka oleju
-3 małe cebulki szalotki
-2 ząbki czosnku
-200 g śmietany 30 %
-sól pieprz
-1 gałązka rozmarynu
-pęczek natki pietruszki
Potrzebne będą :
Patelnia, blaszka lub naczynie żaroodporne, tartka.
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Usuwamy błonki i kostki następnie delikatnie nacinamy nie przecinając do końca tak, aby powstał jeden duży płat.
Wkładam do folii i delikatnie rozbijamy tłuczkiem nie za cienko. Przyprawiam solą pieprzem.
Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach mozzarellę rwiemy na kawałki, a ser parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę.
Na przygotowanym filet z kurczaka rozkładamy drobne kawałki masła posypujemy ziołami prowansalskimi serem cheddar mozzarellą i cebulą następnie zwijamy roladę.
Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy roladę każdej strony na rumiano przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 C około 25 min.
Kiedy rolada z kurczaka się piecze przygotowujemy sos według przepisu ->Sos grzybowy ze świeżych grzybów
Przed podaniem dodajemy sos grzybowy i posypujemy natką pietruszki.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka