Pyszny prosty i szybki sos grzybowy ze świeżych grzybów. Sos pasuje do wielu dań mięsnych placków makaronu kopytek.
Sos grzybowy ze świeżych grzybów przepis:
Składniki:
500 g grzybów (np. podgrzybki maślaki borowiki )
40 g masła
1 łyżka oleju
3 małe cebulki szalotki
2 ząbki czosnku
200 g śmietany 30 %
Sól pieprz
1 gałązka rozmarynu
Pęczek natki pietruszki
Potrzebne będą :
Deska do krojenia, nóż, patelnia.
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na grubsze plasterki. Cebulę i czosnek obieramy kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej dodajemy cebulę chwilę smażymy, gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy czosnek chwilę podsmażamy i dodajemy grzyby wszystko dusimy około 12 min do miękkości.
Pod koniec dodajemy śmietankę pokrojony rozmaryn doprawiamy do smaku solą pieprzem dusimy około 3 min, aż sos lekko zgęstnieje.
Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki.



