Sos grzybowy ze świeżych grzybów


Pyszny prosty i szybki  sos grzybowy ze świeżych grzybów. Sos pasuje do wielu dań mięsnych placków makaronu kopytek.

Sos grzybowy ze świeżych grzybów przepis:

Składniki:

500 g grzybów (np. podgrzybki maślaki borowiki )

40 g masła

1 łyżka oleju

3 małe cebulki szalotki

2 ząbki czosnku

200 g śmietany 30 %

Sól pieprz

1 gałązka rozmarynu

Pęczek natki pietruszki


Potrzebne będą :

Deska do krojenia, nóż, patelnia.

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie oczyszczamy i  kroimy na grubsze plasterki. Cebulę i czosnek obieramy kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło i olej dodajemy cebulę chwilę smażymy, gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy czosnek chwilę podsmażamy  i dodajemy grzyby wszystko dusimy około 12 min do miękkości.

Pod koniec dodajemy śmietankę pokrojony rozmaryn doprawiamy do smaku solą pieprzem dusimy około 3 min, aż sos lekko zgęstnieje.

Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki.

przepis na Sos grzybowy ze świeżych grzybów
sos ze świeżych grzybów w misce

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close