Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Pyszny prosty i szybki sos grzybowy ze świeżych grzybów.
Sos pasuje do wielu dań mięsnych placków makaronu kopytek.

Przepyszny sos grzybowy

Pyszny prosty i szybki sos grzybowy ze świeżych grzybów.
Sos pasuje do wielu dań mięsnych placków makaronu kopytek.

Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu krok po kroku na TikToku i Instagramie

Składniki

-500 g grzybów
(np. podgrzybki maślaki borowiki )
-40 g masła
-1 łyżka oleju
-3 małe cebulki szalotki
-2 ząbki czosnku
-200 g śmietany 30 %
-sól pieprz
-1 gałązka rozmarynu
-pęczek natki pietruszki

Potrzebne będą :
Deska do krojenia, nóż, patelnia.

Sposób przygotowania

Grzyby dokładnie oczyszczamy i  kroimy na grubsze plasterki.
Można użyć świeżych grzybów, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone.
Cebulę i czosnek obieramy kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej dodajemy cebulę chwilę smażymy, gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy czosnek chwilę podsmażamy  i dodajemy grzyby wszystko dusimy około 12 min do miękkości.
Pod koniec dodajemy śmietankę pokrojony rozmaryn doprawiamy do smaku solą pieprzem dusimy około 3 min, aż sos lekko zgęstnieje.
Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki.

Przepyszny sos grzybowy przepis
Przepyszny sos grzybowy

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close