
Składniki
-1 polędwiczka wieprzowa
około 500 g
Nadzienie:
-250 g pieczarek
-2 średnie cebule szalotki
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka masła
-70 g orzechów ziemnych niesolonych
-1 kulka sera mozzarella
-sól, pieprz
Sposób przygotowania
Polędwiczkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy wszystkie błonki.
Polędwiczkę nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca.
Rozkładamy duży kawałek folii (np. przecięty rękaw kuchenny) układamy polędwiczkę następnie przykrywamy folią rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa, tworząc duży prostokąt.
Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Zostawiamy na folii.
Pieczarki myjemy kroimy w kostkę lub plasterki. Cebulę obieramy kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy masło na patelni wrzucamy cebulę, kiedy się delikatnie zarumieni dodajemy obrany posiekany czosnek chwilę smażymy i dodajemy pieczarki. Wszystko razem smażymy, aż wyparuję woda.
Orzeszki prażymy na suchej patelni następnie rozgniatamy.
Rozdrabniamy delikatnie za pomocą melaksera farsz pieczarkowy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz wykładamy równomiernie na przygotowany płat mięsa, zostawiając puste boki na farsz układamy kawałki mozzarelli.
Całość zawijamy ciasno w roladę i owijamy folią, tworząc coś a’la cukierek. Zostawiamy na min godzinne.

Po upływie czasu rozgrzewamy olej na patelni kiedy się rozgrzeje układamy roladę z polędwiczki łączeniem do dołu. Obsmażamy około 3 min z każdej strony , aż się zarumieni.
Podsmażaną polędwiczkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20-25 min.
Możemy podać np. z szparagami smażonymi na maśle czosnkowo ziołowym


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka