Pierogi z truskawkami i serem

Pierogi z truskawkami i serem pyszne delikatne doskonałe na pyszny letni obiad lub kolację.
Pysznie smakują polane śmietanką lub jogurtem naturalnym i posypane cukrem.
Składniki:
Ciasto na pierogi:
450 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
20 ml oleju
szczypta soli
Nadzienie:
350 g sera białego pól tłustego lub tłustego
350 g truskawek
Cukier
Cukier z wanilią
Dodatki:
Śmietanka
Cukier
Opcjonalnie listki świeżej mięty
Do przygotowania farszu: nóż, deska do krojenia, praska do ziemniaków.
Dodatkowo : łyżka cedzakowa, garnek, wałek.
Przygotowujemy ciasto na pierogi:
Przesiewamy mąkę do miski , dodajemy powoli gorącą wodę oraz olej i mieszamy łyżką następnie chwilę odczekujemy, żeby się nie poparzyć.
Następnie przekładamy na blat i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 20 min, żeby odpoczęło.
Kiedy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz:
Ser biały przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy. Truskawki myjemy usuwamy szpulki osuszamy następnie kroimy na drobne kawałki dodajemy do sera doprawiamy do smaku cukrem i cukrem z wanilią opcjonalnie drobno pokrojonymi listkami mięty i delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka.
Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania farszu.
W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami pierogi jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.


Pyszne pierożki 😊
Dziękuję 🙂