Pierogi z truskawkami i serem

Pierogi z truskawkami i serem białym

Pierogi z truskawkami i serem pyszne delikatne doskonałe na pyszny letni obiad lub kolację.
Pysznie smakują polane śmietanką lub jogurtem naturalnym i posypane cukrem.

Składniki:

Ciasto na pierogi:
450 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
20 ml oleju
szczypta soli
Nadzienie:
350 g sera białego pól tłustego lub tłustego
350 g truskawek
Cukier
Cukier z wanilią
Dodatki:
Śmietanka
Cukier
Opcjonalnie listki świeżej mięty

Potrzebne będą

Do przygotowania farszu: nóż, deska do krojenia, praska do ziemniaków.
Dodatkowo : łyżka cedzakowa, garnek, wałek.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto na pierogi:
Przesiewamy mąkę do miski , dodajemy powoli gorącą wodę oraz olej i mieszamy łyżką następnie chwilę odczekujemy, żeby się nie poparzyć.
Następnie przekładamy na blat i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 20 min, żeby odpoczęło.
Kiedy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz:
Ser biały przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy. Truskawki myjemy usuwamy szpulki osuszamy następnie kroimy na drobne kawałki dodajemy do sera doprawiamy do smaku cukrem i cukrem z wanilią opcjonalnie drobno pokrojonymi listkami mięty i delikatnie mieszamy.

Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka.
Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania farszu.

W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami pierogi jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.

Pierogi z truskawkami i serem białym przepis
Pierogi z truskawkami i serem

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close