Najlepsze tradycyjne domowe pierogi ruskie. Są pyszne, a przygotowanie jest bardzo proste.
Pierogi ruskie przepis:
Składniki:
Ciasto na pierogi:
Ciasto na pierogi <- (przepis po kliknięciu )
Farsz
400 g sera białego pól tłustego lub tłustego
400 g ziemniaków
1 cebula
Sól, pieprz
Dodatkowo :
Boczek
Cebulka olej
Potrzebne będą :
Do przygotowania farszu: nóż, miska, praska, patelnia
Dodatkowo : łyżka cedzakowa, garnek.
Sposób przygotowania:
Farsz:
Ziemniaki myjemy obieramy następnie solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę zostawiamy do ostudzenia.
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Do miski z ostudzonymi ziemniakami dodajemy pokruszony ser oraz podsmażoną cebulkę doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Ciasto na pierogi:
Przygotowujemy ciasto na pierogi według tego przepisu -> ciasto na pierogi.
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka.
Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania składników.
W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami pierogi jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.




[…] Pierogi ruskie […]