Składniki
Ciasto na pierogi:
-450 g mąki pszennej
-250 ml gorącej wody
-20 ml oleju
-Szczypta soli
Farsz
-400 g sera białego pól tłustego lub tłustego
-400 g ziemniaków
-1 cebula
-sól, pieprz
Dodatkowo :
-boczek
-cebulka olej
Sposób przygotowania
Farsz:
Ziemniaki myjemy obieramy następnie solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę zostawiamy do ostudzenia.
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Do miski z ostudzonymi ziemniakami dodajemy pokruszony ser oraz podsmażoną cebulkę doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Ciasto na pierogi:
Do miski dodajemy mąkę i powoli wlewamy gorącą wodę oraz olej mieszamy łyżką chwilę odczekujemy, żeby się nie poparzyć. Następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 20 min, żeby odpoczęło. (Dokładny przepis na -> ciasto na pierogi )
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka.
Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania składników.
W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami pierogi jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Pingback: Ciasto na pierogi - Cytrynowa Babeczka