
Składniki
-1 kg ugotowanych ziemniaków (odmiany suche np. irga, irys)
-1 jako
-200-250 g mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
-400-500 g truskawek
-cukier
Do podania:
-śmietana gęsta plus cukier lub zarumieniona bułka
Sposób przygotowania
Truskawki myjemy osuszamy usuwamy szypułki.
Do dużej miski przeciskamy przez praskę ostudzone ziemniaki dodajemy jajko mąkę ziemniaczaną partiami dodajemy mąkę pszenną.
Ciasto nie może być lepiące ani za twarde całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Formujemy grube wałki następnie kroimy na grube kawałki.
Każdy kawałek rozpłaszczamy, tworząc placuszki na środek dajemy truskawkę i posypujemy cukrem. Zlepiamy i formujemy kulkę.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i olejem wrzucamy partiami knedle, gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy około 3-4 min. Wyjmujemy łyżka cedzakową.
Podajemy z bułką tartą zarumienioną na maśle lub śmietaną i cukrem.
Kilka porad :
– Na knedle wybieramy ziemniaki o suchym miąższu np. irga, irys
– Ciasto na knedle wyrabiamy szybko i nie może też długo leżeć, bo zrobi się rzadkie.
– Na knedle najlepiej wybierać truskawki średniej wielkości niezbyt miękkie.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka