Knedle z truskawkami

domowe knedle z truskawkami

Pyszne tradycyjne domowe knedle z truskawkami doskonałe na pyszny letni obiad lub kolację.

Składniki:

Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków (odmiany suche np. irga, irys)
1 jako
200-250 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
400-500 g truskawek
Cukier
Do podania:
Śmietana gęsta plus cukier
Lub zarumieniona bułka

Potrzebne będą

Praska do ziemniaków, duża miska, stolnica, garnek około 5 l, łyżka cedzakowa, nóż.

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy osuszamy usuwamy szypułki.
Do dużej miski przeciskamy przez praskę ostudzone ziemniaki dodajemy jajko mąkę ziemniaczaną partiami dodajemy mąkę pszenną. Ciasto nie może być lepiące ani za twarde całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Formujemy grube wałki następnie kroimy na grube kawałki.
Każdy kawałek rozpłaszczamy, tworząc placuszki na środek dajemy truskawkę i posypujemy cukrem. Zlepiamy i formujemy kulkę.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i olejem wrzucamy partiami knedle, gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy około 3-4 min. Wyjmujemy łyżka cedzakową.
Podajemy z bułką tartą zarumienioną na maśle lub śmietaną i cukrem.

Kilka porad :

-Na knedle wybieramy ziemniaki o suchym miąższu
-Ciasto na knedle wyrabiamy szybko i nie może też długo leżeć bo zrobi się rzadkie.
-Na knedle najlepiej wybierać truskawki średniej wielkości niezbyt miękkie.

domowe knedle z truskawkami przepis
ziemniaczane knedle z truskawkami

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close