Knedle z truskawkami


Pyszne tradycyjne domowe knedle z truskawkami doskonałe na pyszny letni obiad lub kolację.
Składniki:
Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków (odmiany suche np. irga, irys)
1 jako
200-250 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
400-500 g truskawek
Cukier
Do podania:
Śmietana gęsta plus cukier
Lub zarumieniona bułka
Potrzebne będą :
Praska do ziemniaków, duża miska, stolnica, garnek około 5 l, łyżka cedzakowa, nóż.
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy osuszamy usuwamy szypułki.
Do dużej miski przeciskamy przez praskę ostudzone ziemniaki dodajemy jajko mąkę ziemniaczaną partiami dodajemy mąkę pszenną. Ciasto nie może być lepiące ani za twarde całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Formujemy grube wałki następnie kroimy na grube kawałki.
Każdy kawałek rozpłaszczamy, tworząc placuszki na środek dajemy truskawkę i posypujemy cukrem. Zlepiamy i formujemy kulkę.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i olejem wrzucamy partiami knedle, gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy około 3-4 min. Wyjmujemy łyżka cedzakową.
Podajemy z bułką tartą zarumienioną na maśle lub śmietaną i cukrem.
Kilka porad :
-Na knedle wybieramy ziemniaki o suchym miąższu
-Ciasto na knedle wyrabiamy szybko i nie może też długo leżeć bo zrobi się rzadkie.
-Na knedle najlepiej wybierać truskawki średniej wielkości niezbyt miękkie.



