Składniki
-2 kg ogórków gruntowych małych
-2 l wody
-60 g soli kamiennej niejodowanej
-1 główka czosnku
-3 liście chrzanu
-pęczek kopru
-0,5 korzenia chrzanu
Potrzebne będą :
Słój lub kamionkowe naczynie, talerzyk, kamień
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy następnie moczymy w zimnej wodzie kilka godz.
Wodę gotujemy dodajemy sól mieszamy, aż się rozpuści odstawiamy do przestudzenia.
Na dnie naczynia układamy liście chrzanu kawałek kopru i kilka ząbków czosnku kawałek chrzanu.
Ogórki układamy ciasno naprzemiennie z koprem i obranymi ząbkami czosnku oraz chrzanem.
Zalewamy wodą tak, aby zakryła ogórki przyciskamy talerzykiem oraz obciążamy czymś ciężkim np. wymytym kamieniem. Odstawiamy w chłodne nie nasłonecznione miejsce na dwa trzy dni.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka