Ogórki małosolne

ogórki małosolne w glinianej misie

Ogórki małosolne smak każdego lata. Gotowe do zjedzenia po dwóch trzech dniach.

Ogórki małosolne przepis:

Składniki:

2  kg  ogórków gruntowych małych

2  l  wody

60 g  soli kamiennej niejodowanej

1 główka czosnku

3  liście chrzanu

pęczek kopru

0,5 korzenia chrzanu

Potrzebne będą

Słój lub kamionkowe naczynie, talerzyk, kamień.


Sposób przygotowania:

Ogórki  dokładnie myjemy  następnie moczymy w zimnej wodzie kilka godz.

Wodę gotujemy dodajemy sól  mieszamy, aż się rozpuści  odstawiamy do przestudzenia.

Na dnie naczynia układamy liście chrzanu kawałek kopru i kilka ząbków czosnku kawałek chrzanu. Ogórki układamy ciasno naprzemiennie z koprem i obranymi ząbkami czosnku oraz chrzanem.

Zalewamy  wodą tak, aby zakryła ogórki przyciskamy talerzykiem  oraz obciążamy czymś ciężkim np. wymytym kamieniem. Odstawiamy w chłodne nie nasłonecznione miejsce  na dwa trzy dni.

ogórki małosolne w glinianej misie

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close