
Ogórki małosolne smak każdego lata. Gotowe do zjedzenia po dwóch trzech dniach.
Ogórki małosolne przepis:
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych małych
2 l wody
60 g soli kamiennej niejodowanej
1 główka czosnku
3 liście chrzanu
pęczek kopru
0,5 korzenia chrzanu
Potrzebne będą :
Słój lub kamionkowe naczynie, talerzyk, kamień.
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy następnie moczymy w zimnej wodzie kilka godz.
Wodę gotujemy dodajemy sól mieszamy, aż się rozpuści odstawiamy do przestudzenia.
Na dnie naczynia układamy liście chrzanu kawałek kopru i kilka ząbków czosnku kawałek chrzanu. Ogórki układamy ciasno naprzemiennie z koprem i obranymi ząbkami czosnku oraz chrzanem.
Zalewamy wodą tak, aby zakryła ogórki przyciskamy talerzykiem oraz obciążamy czymś ciężkim np. wymytym kamieniem. Odstawiamy w chłodne nie nasłonecznione miejsce na dwa trzy dni.

