
Składniki
Spód:
-100 g herbatników
-40 g masła
Masa serowa:
-500 g sera białego mielonego
-200 g mascarpone
-2 jajka
-0,5 budyniu śmietankowego
-starta skórka z jednej cytryny
-sok z jednej cytryny
-80 g cukru
-1 łyżeczka cukru z wanilią
Lemon curd:
-starta skórka z jednej cytryny
-sok z 1,5 cytryny
-1 jajko
-1 żółtko
-40 g masła
-75 g cukru
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Lemon curd
Cytryny myjemy sparzamy z jednej ścieramy skórkę. Do dużego garnka wlewamy wodę zagotowujemy. Do miski dodajemy jajko żółtko oraz cukier dokładnie roztrzepujemy następnie miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą, cały czas, mieszając chwilkę podgrzewamy następnie dodajemy skórkę z cytryny oraz sok mieszamy i dodajemy masło.
Całość cały czas mieszamy i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje około 15 min. Krem studzimy.
Jeśli pojawią się grudki można przetrzeć przez sitko.
Spód
Ciastka rozdrabniamy w malakserze. Masło rozpuszczamy studzimy dodajemy do ciastek. Jeśli ciastka są bardzo suche dodajemy więcej masła. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na dno papilotek delikatnie ubijając. Polecam sylikonowe papilotki wtedy serniczki łatwiej się wyjmują.
Masa serowa
Do miski przekładamy sery dodajemy jajka cukier oraz cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz budyń miksujemy krótko do połączenia się składników.
Masę przekładamy na ciasteczka do wysokości papilotek.
Pieczemy w 165 C około 20-25 minut.
Powoli uchylamy drzwiczki zostawiamy do ostudzenia.
Następnie schładzamy w lodówce.
Wierzch serniczków smarujemy kremem lemon curd.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka