Składniki
150 g makaronu cannelloni
Nadzienie:
400 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 łyżek zmiksowanych pomidorów
20 g sera mozzarellla
Sól pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia
Olej
Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów w całości
1 cebula
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia
Dodatkowo:
120 g ser mozzarella
Świeża bazylia
Sposób przygotowania
Nadzienie:
Cebulę i czosnek obieramy drobno kroimy.
Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebulę podsmażamy, kiedy cebulka delikatnie się zarumieni dodajemy czosnek chwilę podsmażamy dodajemy mięso mielone smażymy do odparowania płynu. Następnie dodajemy pomidory doprawiamy do smaku solą pieprzem oregano bazylią i papryką.
Studzimy dodajemy starty na drobnych oczkach ser.
Sos:
Pomidory miksujemy. Rozgrzewamy oliwę na patelni dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy, kiedy cebulka się zarumieni dodajemy czosnek chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory doprawiamy do smaku solą i pieprzem oregano bazylią i papryką.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą dodajemy połowę sosu. Makaron nadziewamy farszem układamy na sosie całość polewamy pozostałym sosem posypujemy startym serem.
Pieczemy około 35-40 min w rozgrzanym do 180C piekarniku.
Żeby się mocno nie spiekło na początku można przykryć folia aluminiową. Podajemy posypane świeżymi listkami bazylii.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka