Cannelloni z mięsem w sosie pomidorowym

Cannelloni z mięsem

Cannelloni z mięsem w sosie pomidorowym pyszne sycące danie idealne na obiad.

Składniki:

50 g Makaronu cannelloni
Nadzienie:
400 g mięsa mielonego
1 Cebula
2 ząbki czosnku
6 łyżek zmiksowanych pomidorów
20 g sera mozzarellla
Sól pieprz
Słodka i ostra papryka
Oregano
bazylia
Olej

Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów w całości
1 cebula
3 ząbki czosnku
Sól pieprz
Słodka i ostra papryka
Oregano
bazylia

Dodatkowo:
120 g Ser mozzarella
Świeża bazylia

Potrzebne będą :

Deska do krojenia, nóż, łyżka, patelnia, malakser lub blender, tarka, naczynie żaroodporne.

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obieramy drobno kroimy. Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebulę podsmażamy, kiedy cebulka delikatnie się zarumieni dodajemy czosnek chwilę podsmażamy dodajemy mięso mielone smażymy do odparowania płynu.
Następnie dodajemy pomidory doprawiamy do smaku solą pieprzem oregano bazylią i papryką. Studzimy dodajemy starty na drobnych oczkach ser.

Sos
Pomidory miksujemy. Rozgrzewamy oliwę na patelni dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy, kiedy cebulka się zarumieni dodajemy czosnek chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory doprawiamy do smaku solą i pieprzem oregano bazylią i papryką.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą dodajemy połowę sosu.
Makaron nadziewamy farszem układamy na sosie całość polewamy pozostałym sosem posypujemy startym serem.

Pieczemy około 35-40 min w rozgrzanym do 180C piekarniku. Żeby się mocno nie spiekło na początku można przykryć folia aluminiową.

Podajemy posypane świeżymi listkami bazylii.

Cannelloni z mięsem w sosie pomidorowym przepis
Cannelloni z mięsem w sosie pomidorowym

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

udostępnij na Facebooku :

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close