Składniki
▪️1200 g schabu ze skórą
Marynata:
▪️23 g soli
▪️0,5 łyżeczki papryka wędzona
▪️0,5 łyżeczki papryka ostra
▪️2 łyżeczki papryka słodka
▪️1 łyżeczka pieprzu
▪️3 łyżki majeranku
▪️Olej
Sposób przygotowania
Nacinamy skórę schabu w kratkę.
Przygotowujemy marynatę z przypraw i dokładnie nacieramy schab odstawiamy do lodówki na 12-24 godz.
30 minut przed pieczeniem wyciągamy schab z lodówki. (Dodatkowo można związać sznurkiem.)
Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oleju przekładamy schab wlewamy odrobinę wody dodajemy 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych ziarenka pieprzu i ziele angielskie pieczemy w 180 C około 1 godz. pod przykryciem.
Następnie zwiększamy temperaturę do 200 C. i pieczemy jeszcze około 15 -20 min do zarumienienia.
Po ostudzeniu schab chowamy do lodówki.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka