Składniki
▪️1 duża golonka z indyka
lub skrzydełka z kurczaka
▪️1 włoszczyzna
▪️Około 600-700 g ziemniaków
▪️120 g kaszy jęczmiennej
▪️4 liście laurowe
▪️3 ziela angielskie
▪️3 l wody
▪️Pieprz sól
▪️Dodatkowo
▪️natki pietruszki lub koperku.
Sposób przygotowania
Indyka myjemy wkładamy do garnka wlewamy zimną wodę dodajemy liście laurowe ziele angielskie gotujemy na wolnym ogniu około 40 min, aż mięso będzie delikatnie odchodziło od kości, zbierając szumy, które się pojawiają.
W międzyczasie myjemy obieramy i kroimy warzywa.
Na początku do wywaru dodajemy :marchewkę seler pietruszkę i por, a po około 5 min dodajemy ziemniaki następnie wypłukaną kasze.
Wszystko gotujemy do miękkości około 15-20 min.
Pod koniec wyjmujemy indyka obieramy od kości dodajemy do zupy. Posypujemy koperek lub natką pietruszki.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka