
Składniki
-2 pstrągi około 300 g
-1 cytryna
-150 g masła
-2 ząbki czosnku
-kilka gałązek natki pietruszki
-kilka gałązek kopru
-sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pstrągi wypatroszone myjemy dokładnie oczyszczamy z łusek i osuszamy.
Nacinamy skórę w kilku miejscach z każdej strony ryby.
Cytrynę kroimy w pół plasterki.
Ryby nacieramy solą oraz pieprzem na zewnątrz oraz wewnątrz.
100 g miękkiego masła mieszamy z pokrojoną drobno natką pietruszki koperkiem i przeciśniętym czosnkiem.
Do środka ryby wkładamy przygotowane masło oraz kilka plasterków cytryny.
Pozostałe masło dzielimy na plasterki.
Na blaszce układamy kilka plasterków cytryny i na to układamy pstrągi.
Na wierzchu ryby układamy cytryny oraz obkładamy plasterkami masła.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C pieczemy około 30 min.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Świetny pomysł.Musi być pyszny 🙂