Łazanki z kapustą i grzybami pyszne sycące danie proste w przygotowaniu.
Łazanki z kapustą i grzybami przepis:
Składniki:
600 g Kapusty kiszonej
60 g suszonych grzybów
200 g makaronu łazanki
1 Cebula
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
Sól ,pieprz ,majeranek
Olej
Potrzebne będą :
Patelnia, garnek, deska do krojenia, nóż.
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby płuczemy chłodną wodą, wkładamy do garnka i zalewamy szklanką zimnej wody. Odstawiamy na kilka godzin lub na noc do namoczenia.
Następnie grzyby gotujemy, w wodzie której się moczyły około 20 min. Odcedzamy zachowując wywar. Kroimy na mniejsze kawałki.
Kapustę płuczemy jeśli jest mocno kwaśna płuczemy dwa razy następnie odciskamy i kroimy. Przekładamy do wysokiego garnka.
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną cebulę smażymy, aż się zarumieni.
Zarumienioną cebulkę przekładamy do garnka z kapustą dodajemy grzyby wywar przyprawy ziele angielskie liść laurowy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości około 1,5 godziny.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu dodajemy do uduszonej kapusty mieszamy doprawiamy solą i pieprzem majerankiem.




Super 👍
Dziękuję 🙂