Pasztet wieprzowy przepis:

Pasztet wieprzowy sprawdzony przepis

Pasztet wieprzowy domowy delikatny idealny na pyszne kanapki. Jego przygotowanie jest bardzo proste ale wymaga sporo pracy.

Składniki:

1,5 kg łopatki
300 g wątróbki wieprzowej
0,5 kg boczku
0,5 kg szynki
2 duże marchewki
1 pietruszka
0,5 selera
4 grzybki suszone
1 cebula
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 suche bułki
3 jajka
1 g gałki muszkatołowej
20 g soli
1,5 g pieprzu

Duży garnek około 5l, mały garnek około 2l, miska, maszynka do mielenia z sitkiem drobnym, podłużne blaszki o wymiarach 30 x 10.

Łopatkę boczek i szynkę myjemy kroimy w duże kawałki.

Warzywa obieramy kroimy na kawałki.

Cebulę opalamy.

Do dużego garnka przekładamy mięso warzywa ziela angielskie, liście laurowe, grzyby zalewamy wodą tak, aby zakryło warzywa i mięso.

Gotujemy do miękkości na małym ogniu około 2 godziny.

Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wywaru odstawiamy do ostygnięcia.

Po ugotowaniu nie wylewamy wywaru.

Wątróbkę oczyszczamy z błonek kroimy na kawałki sparzamy w gorącej wodzie około 10 min.

Bułki namaczamy w wywarze.

Po ostygnięciu mięso wątróbkę warzywa namoczone bułki oraz grzyby mielimy na drobnym sitku 4 mm trzy razy.

Do zmielonej masy dodajemy żółtka doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką do smaku całość dokładnie mieszamy.

Jeśli masa jest za sucha dodajemy po trochu wywar z gotowania wyrabiamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Białka ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy delikatnie do masy.

Foremki smarujemy tłuszczem boki posypujemy bułka tartą.

Masę mięsną przekładamy do foremek do 3/4 wysokości wyrównujemy.

Pieczemy w piekarniku w temp. 200 C około 60 min.

Po upieczeniu studzimy.

ra

-Na pasztet najlepiej wybierać mięso nie za chude.

-Często po upieczeniu pasztet opada. Jest to zależne od masy jeśli dodacie dużo wywaru i masa będzie rzadka po upieczeniu pasztet opadnie, ale nie traci wtedy na smaku.

Pasztet wieprzowy sprawdzony przepis
Pasztet wieprzowy domowy
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close