Pasztet wieprzowy przepis:

Pasztet wieprzowy domowy delikatny idealny na pyszne kanapki. Jego przygotowanie jest bardzo proste ale wymaga sporo pracy.
Składniki:
1,5 kg łopatki
300 g wątróbki wieprzowej
0,5 kg boczku
0,5 kg szynki
2 duże marchewki
1 pietruszka
0,5 selera
4 grzybki suszone
1 cebula
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 suche bułki
3 jajka
1 g gałki muszkatołowej
20 g soli
1,5 g pieprzu
Duży garnek około 5l, mały garnek około 2l, miska, maszynka do mielenia z sitkiem drobnym, podłużne blaszki o wymiarach 30 x 10.
Łopatkę boczek i szynkę myjemy kroimy w duże kawałki.
Warzywa obieramy kroimy na kawałki.
Cebulę opalamy.
Do dużego garnka przekładamy mięso warzywa ziela angielskie, liście laurowe, grzyby zalewamy wodą tak, aby zakryło warzywa i mięso.
Gotujemy do miękkości na małym ogniu około 2 godziny.
Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wywaru odstawiamy do ostygnięcia.
Po ugotowaniu nie wylewamy wywaru.
Wątróbkę oczyszczamy z błonek kroimy na kawałki sparzamy w gorącej wodzie około 10 min.
Bułki namaczamy w wywarze.
Po ostygnięciu mięso wątróbkę warzywa namoczone bułki oraz grzyby mielimy na drobnym sitku 4 mm trzy razy.
Do zmielonej masy dodajemy żółtka doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką do smaku całość dokładnie mieszamy.
Jeśli masa jest za sucha dodajemy po trochu wywar z gotowania wyrabiamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Białka ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy delikatnie do masy.
Foremki smarujemy tłuszczem boki posypujemy bułka tartą.
Masę mięsną przekładamy do foremek do 3/4 wysokości wyrównujemy.
Pieczemy w piekarniku w temp. 200 C około 60 min.
Po upieczeniu studzimy.
ra
-Na pasztet najlepiej wybierać mięso nie za chude.
-Często po upieczeniu pasztet opada. Jest to zależne od masy jeśli dodacie dużo wywaru i masa będzie rzadka po upieczeniu pasztet opadnie, ale nie traci wtedy na smaku.

