Składniki
-1,5 kg łopatki
-300 g wątróbki wieprzowej
-0,5 kg boczku
-0,5 kg szynki
-2 duże marchewki
-1 pietruszka
-0,5 selera
-4 grzybki suszone
-1 cebula
-3 ziela angielskie
-2 liście laurowe
-2 ząbki czosnku
-2 suche bułki
-3 jajka
-1 g gałki muszkatołowej
-20 g soli
-1,5 g pieprzu
Sposób przygotowania
Łopatkę boczek i szynkę myjemy kroimy w duże kawałki.
Warzywa obieramy kroimy na kawałki. Cebulę opalamy.
Do dużego garnka przekładamy mięso warzywa ziela angielskie, liście laurowe, grzyby zalewamy wodą tak, aby zakryło warzywa i mięso.
Gotujemy do miękkości na małym ogniu około 2 godziny.
Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wywaru odstawiamy do ostygnięcia.
Po ugotowaniu nie wylewamy wywaru.
Wątróbkę oczyszczamy z błonek kroimy na kawałki sparzamy w gorącej wodzie około 10 min.
Bułki namaczamy w wywarze.
Po ostygnięciu mięso wątróbkę warzywa namoczone bułki oraz grzyby mielimy na drobnym sitku 4 mm trzy razy.
Do zmielonej masy dodajemy żółtka doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką do smaku całość dokładnie mieszamy.
Jeśli masa jest za sucha dodajemy po trochu wywar z gotowania wyrabiamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Białka ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy delikatnie do masy.
Foremki smarujemy tłuszczem boki posypujemy bułka tartą.
Masę mięsną przekładamy do foremek do 3/4 wysokości wyrównujemy.
Pieczemy w piekarniku w temp. 200 C około 60 min.
Po upieczeniu studzimy.
Kilka porad:
-Na pasztet najlepiej wybierać mięso nie za chude.
-Często po upieczeniu pasztet opada. Jest to zależne od masy jeśli dodacie dużo wywaru i masa będzie rzadka po upieczeniu pasztet opadnie, ale nie traci wtedy na smaku.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka