Jajka faszerowane pieczarkami przepis:

Jajka faszerowane pieczarkami to idealna propozycja na przystawkę przekąskę, jak i na Wielkanocne śniadanie.
Są przepyszne, a robi się je bardzo szybko i prosto.
Nadzienie można również rozgnieść widelcem lub zmielić maszynką.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 200 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka majonezu
- Szczypiorek
- Koperek
- sól, pieprz
Dodatkowo:
Cytryna
Nóż, deska do krojenia, blender, wysokie naczynie, rękawa cukierniczy z ozdobną tylką lub łyżka.
Cebulę i czosnek obieramy kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki myjemy kroimy w kostkę skrapiamy sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy cebulę chwilę smażymy, gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy czosnek chwilę podsmażamy dodajemy pieczarki wszystko dusimy około 12 min do miękkości. Studzimy.
Jajka przekrajamy na pół delikatnie wyjmujemy żółtka przekładamy do miski.
Do wysokiego naczynia dodajemy zóltka pieczarki oraz pokrojony szczypiorek i koperek wszystko razem za pomocą blendera miksujemy gładką na pastę.
Łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego z tylką wyciskamy pastę do wgłębienia jajek.
Dekorujemy koperkiem i szczypiorkiem.

