Chłodnik z botwinki na maślance

chłodnik z botwinki jest jednym z naszych ulubionych chłodników .
Przygotowuje go na maślance, ale można również zrobić z kefirem , zsiadłym mlekiem lub jogurtem.
Jest idealny na upalne dni kiedy mamy ochotę na chłodzący prosty i szybki posiłek.

chłodnik z botwinki z jajkiem

chłodnik z botwinki jest jednym z naszych ulubionych chłodników .
Przygotowuje go na maślance, ale można również zrobić z kefirem , zsiadłym mlekiem lub jogurtem.
Jest idealny na upalne dni kiedy mamy ochotę na chłodzący prosty i szybki posiłek.

Składniki

-1 duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze
-1 pęczek rzodkiewek
-1 pęczek koperku
-1 pęczek szczypiorku
-4 średnie ogórki gruntowe
-1 litr maślanki , kefiru lub zsiadłego mleka
-2 ząbki czosnku
-0,5 cytryny
-sól
-pieprz
Dodatkowo:
-ugotowane jajka
-koperek


Potrzebne będą :
Deska do krojenia, nóż, garnek 3 l, tarka, praska do czosnku.

Sposób przygotowania

Botwinkę dokładnie oczyszczamy myjemy i drobno kroimy większe buraczki ścieramy na tarce przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby zakryło warzywa dodajemy kilka kropel cytryny nadaje ona smaku i koloru.
Botwinkę gotujemy pod przykryciem do miękkości około 10-15 min odstawiamy do ostudzenia.
Mieszamy maślankę (według uznania może być kefir, jogurt, zsiadłe mleko) z ostudzoną botwinką wraz z wodą, w której się gotowała.
Ścieramy na tarce umytą rzodkiewkę oraz obrane ze skórki i pozbawione pestek ogórki.
Dodajemy przeciśnięty przez praskię czosnek oraz posiekany drobno koperek.
Doprawiam do smaku solą pieprzem i wszystko razem mieszamy.
Podajemy z ugotowanym jakiem na twardo i posypujemy koperkiem.

chłodnik z botwinki z jajkiem
Chłodnik z botwinki przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close