Chłodnik z botwinki na maślance

chłodnik z botwinki z jajkiem

Chłodnik z botwinki jest jednym z naszych ulubionych chłodników .
Przygotowuje go na maślance, ale można również zrobić z kefirem , zsiadłym mlekiem lub jogurtem. Jest idealny na upalne dni kiedy mamy ochotę na chłodzący prosty i szybki posiłek.

Chłodnik z botwinki przepis:

Składniki:

1 duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze

1 pęczek rzodkiewek

1 pęczek koperku

1 pęczek  szczypiorku

4 średnie ogórki gruntowe

1 litr  maślanki , kefiru lub zsiadłego mleka

2 ząbki czosnku

0,5 cytryny

sól

pieprz

Dodatkowo:

ugotowane jajka

 koperek

Potrzebne będą :

garnek 3 l, tarka, praska do czosnku.

Sposób przygotowania:

Botwinkę dokładnie oczyszczamy myjemy i drobno kroimy większe buraczki ścieramy na tarce przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby zakryło warzywa dodajemy kilka kropel cytryny nadaje ona smaku i koloru.

Botwinkę gotujemy pod przykryciem do miękkości około 10-15 min odstawiamy do ostudzenia.

Mieszamy maślankę (według uznania może być kefir, jogurt, zsiadłe mleko) z ostudzoną botwinką wraz z wodą, w której się gotowała.

Ścieramy na tarce umytą rzodkiewkę oraz obrane ze skórki i pozbawione pestek ogórki.

Dodajemy przeciśnięty przez praskię czosnek oraz posiekany drobno koperek.

Doprawiam do smaku solą pieprzem i wszystko razem mieszamy.

Propozycja podania:

  Podajemy z ugotowanym jakiem na twardo i posypujemy koperkiem.

w miseczce chłodnik z botwinki
w misce chłodnik z botwinki z jajkiem

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku,Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close