Składniki
-1 duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze
-1 pęczek rzodkiewek
-1 pęczek koperku
-1 pęczek szczypiorku
-4 średnie ogórki gruntowe
-1 litr maślanki , kefiru lub zsiadłego mleka
-2 ząbki czosnku
-0,5 cytryny
-sól
-pieprz
Dodatkowo:
-ugotowane jajka
-koperek
Potrzebne będą :
Deska do krojenia, nóż, garnek 3 l, tarka, praska do czosnku.
Sposób przygotowania
Botwinkę dokładnie oczyszczamy myjemy i drobno kroimy większe buraczki ścieramy na tarce przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby zakryło warzywa dodajemy kilka kropel cytryny nadaje ona smaku i koloru.
Botwinkę gotujemy pod przykryciem do miękkości około 10-15 min odstawiamy do ostudzenia.
Mieszamy maślankę (według uznania może być kefir, jogurt, zsiadłe mleko) z ostudzoną botwinką wraz z wodą, w której się gotowała.
Ścieramy na tarce umytą rzodkiewkę oraz obrane ze skórki i pozbawione pestek ogórki.
Dodajemy przeciśnięty przez praskię czosnek oraz posiekany drobno koperek.
Doprawiam do smaku solą pieprzem i wszystko razem mieszamy.
Podajemy z ugotowanym jakiem na twardo i posypujemy koperkiem.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka