Składniki
Muffinki
Składniki suche:
-300 g mąki pszennej
-120 g cukru
-2 łyżeczki cukru z wanilią
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Składniki mokre:
-2 jajka L
-120 ml oleju
-250 ml mleka
Dodatkowo:
-50 g czekolady gorzkiej
-50 g czekolady białej
-120 g konfitury wiśniowej
-50 g pianek mini
marshmallows
Krem maślany
-150 g masła
-400 g cukru pudru
-70 ml mleka
-1 łyżeczka cukru z wanilią
Do dekoracji :
borówki, konfitura wiśniowa listki mięty,
pianki mini marshmallows
Potrzebne będą:
Miski ,rózga kuchenna lub mikser, papilotki, rękaw cukierniczy, tylka cukiernicza, papilotki, forma do muffinek
Sposób przygotowania
Muffinki:
W misce mieszamy składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier z wanilią, sól.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, mleko.
Następnie do mokrych składników przesypujemy suche składnik i wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników dodajemy pokruszoną czekoladę i ponownie mieszamy.
Do przygotowanych papilotek wkładamy jedną łyżkę masy na środek dodajemy łyżeczkę konfitury jedną borówkę pianki zakrywam masą do około 3/4 wysokości.
Pieczemy w 180 C grzanie góra dól przez około 20 minut. Studzimy.
Kiedy muffinki wystygną przygotowujmy krem maślany.
Krem maślany:
Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy po trochu cukier puder cały czas mieszając. Na koniec dodajemy cukier waniliowy i mleko. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka