Składniki
-1 główka kapusty
-2 marchewki
-2 pietruszki
-1 duża cebula
-5 pomidorów malinowych średniej wielkość
-700 g kiełbasy cienkiej
-2 liście laurowe
-3 ziela angielskie
-sól, pieprz
-duży pęczek koperku
-kilka listków lubczyku
Sposób przygotowania
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści myjemy wycinamy głąb i szatkujemy dodajemy do garnka.
Marchewkę i pietruszkę obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka z kapustą zalewamy wodą do połowy dodajemy liście laurowe i ziele angielski. Dusimy pod przykryciem.
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Rozgrzewamy patelnie wlewamy olej dodajemy cebulę i kiełbaskę. Całość podsmażymy.
Kiedy kapusta delikatnie zmięknie dodajemy podsmażoną kiełbaskę i dalej dusimy pod przykryciem.
W między czasie sparzamy pomidory obieramy ze skórki kroimy w drobną kostkę (można również pomidory zmiksować w malakserze) dodajemy do kapusty.
Pod koniec, kiedy kapusta będzie odpowiednio miękka doprawiamy do smaku solą pieprzem dodajemy pokrojone listki lubczyku i koperek.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami lub pieczywem.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka