Młoda kapusta z pomidorami i kiełbasą

Młoda kapusta z pomidorami i kiełbasą, i z dużą ilością koperku doskonała na pyszny letni obiad. Jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
1 główka kapusty
2 marchewki
2 pietruszki
1 duża cebula
5 pomidorów malinowych średniej wielkość
700 g kiełbasy cienkiej
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Sól, pieprz
Duży pęczek koperku
Kilka listków lubczyku
Garnek około 8 l, tarka, nóż , deska do krojenia, patelnia, opcjonalnie malakser.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści myjemy wycinamy głąb i szatkujemy dodajemy do garnka.
Marchewkę i pietruszkę obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka z kapustą zalewamy wodą do połowy dodajemy liście laurowe i ziele angielski. Dusimy pod przykryciem.
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Rozgrzewamy patelnie wlewamy olej dodajemy cebulę i kiełbaskę. Całość podsmażymy.
Kiedy kapusta delikatnie zmięknie dodajemy podsmażoną kiełbaskę i dalej dusimy pod przykryciem.
W między czasie sparzamy pomidory obieramy ze skórki kroimy w drobną kostkę (można również pomidory zmiksować w malakserze) dodajemy do kapusty.
Pod koniec, kiedy kapusta będzie odpowiednio miękka doprawiamy do smaku solą pieprzem dodajemy pokrojone listki lubczyku i koperek.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami lub pieczywem.

