Dżem truskawkowy bez dodatków żelujących

Tradycyjny domowy dżem truskawkowy naturalny

Tradycyjny domowy naturalny dżem truskawkowy bez dodatków żelujących i zagęstników. Pyszny smak lata zamknięty w słoiczkach.

Składniki:

2 kg truskawek
600 g cukru
1 cytryna
Opcjonalnie
1 laska wanilii lub 2 łyżki cukru z wanilią

Garnek 5 l, nóż, słoiki z zakrętkami.

Truskawki myjemy usuwamy szypułki osuszamy kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem dodajemy cukier i sok z cytryny ustawiamy duży ogień czekamy, aż truskawki zaczną się gotować co jakiś czas mieszamy.
Kiedy truskawki zaczną delikatnie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia do momentu, aż woda odparuje truskawki zmiękną, a konsystencja będzie odpowiednio gęsta trwa to nawet kilka godzin około 4-5. Im dłużej gotujemy, tym dżem jest gęściejszy. Co jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypaliły.
Następnie dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zostawiając od góry przestrzeń na około 1-2 cm dokładnie oczyszczamy brzegi i zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 15 min. Więcej na temat pasteryzacji -> pasteryzacja słoików.

przepis na dżem truskawkowy bez żadnych dodatków żelujących
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close