Składniki
-2 kg truskawek
-600 g cukru
-1 cytryna
Opcjonalnie:
1 laska wanilii lub 2 łyżki cukru z wanilią
Sposób przygotowania
Truskawki myjemy usuwamy szypułki osuszamy kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem dodajemy cukier i sok z cytryny ustawiamy duży ogień czekamy, aż truskawki zaczną się gotować co jakiś czas mieszamy.
Kiedy truskawki zaczną delikatnie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia do momentu, aż woda odparuje truskawki zmiękną, a konsystencja będzie odpowiednio gęsta trwa to nawet kilka godzin około 4-5. Im dłużej gotujemy, tym dżem jest gęściejszy. Co jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypaliły.
Następnie dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zostawiając od góry przestrzeń na około 1-2 cm dokładnie oczyszczamy brzegi i zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 15 min. Więcej na temat pasteryzacji -> pasteryzacja słoików.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka