Fasolka po bretońsku

Danie, które uwielbiam.Sycąca i rozgrzewająca.

Fasolka po bretońsku prosty przepis

Danie, które uwielbiam.Sycąca i rozgrzewająca

Składniki

-400 g fasoli białej piękny jaś
-150 g boczku wędzonego
-400 g kiełbasy
-1 cebula średnia
-2-3 ząbki czosnku
-300 g passaty pomidorowej
-3 liście laurowe
-6 ziaren ziela angielskiego
Przyprawy:
Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, kminek.

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy następnie zalewamy wodą kilka centymetrów nad fasolę.
Odstawiamy najlepiej cała noc.
Następnego dnia odcedzamy fasolę zalewamy świeżą wodą na równi z fasolą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości około godzinę.
W międzyczasie kroimy w kostkę boczek kiełbasę cebulę oraz czosnek.
Całość podsmażamy kilka minut. Jak fasola będzie miękka przekładamy do garnka z fasolą i wszystko dokładnie mieszamy.
Gotujemy ok. 5-10 min następnie dodajemy passatę pomidorową doprawiamy do smaku gotujemy ok. 20 min.

Fasolka po bretońsku prosty przepis
Pyszna fasolka po bretońsku

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close