Składniki
-400 g fasoli białej piękny jaś
-150 g boczku wędzonego
-400 g kiełbasy
-1 cebula średnia
-2-3 ząbki czosnku
-300 g passaty pomidorowej
-3 liście laurowe
-6 ziaren ziela angielskiego
Przyprawy:
Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, kminek.
Sposób przygotowania
Fasolę płuczemy następnie zalewamy wodą kilka centymetrów nad fasolę.
Odstawiamy najlepiej cała noc.
Następnego dnia odcedzamy fasolę zalewamy świeżą wodą na równi z fasolą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości około godzinę.
W międzyczasie kroimy w kostkę boczek kiełbasę cebulę oraz czosnek.
Całość podsmażamy kilka minut. Jak fasola będzie miękka przekładamy do garnka z fasolą i wszystko dokładnie mieszamy.
Gotujemy ok. 5-10 min następnie dodajemy passatę pomidorową doprawiamy do smaku gotujemy ok. 20 min.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka