Mini cheeseburgery
Mini cheeseburgery z domowymi mini bułeczkami i kotlecikami wołowymi.
Można je przygotować na różne sposoby ja zrobiłam z kotlecikami wołowymi, ale możesz zrobić z kotlecikami wieprzowymi drobiowymi lub warzywnymi oraz dodać dowolne ulubione dodatki i sosy.
Super jako przekąska na różne imprezy lub na kolację.
Składniki
około 32 sztuki
Mini burgery:
- 500 g mielonej wołowiny
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
Mini bułeczki
- 250 g maki typ 550
- 15 g drożdży
- 125 ml mleka
- 1 małe jako
- 6 g soli
- 1 łyżka cukru
- 25 g masła
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam biały
Dodatki:
- 150 g sera u mnie ser mimolette
- Ketchup
- Sos musztardowy
- Sałata
- Ogórki
- Pomidorki koktajlowe
- Mała cebula czerwona
- Kiełki rzodkiewki
Sposób przygotowania
Mini burgery
Mięso przekładamy do miski dodajemy musztardę paprykę i cebulę następnie dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki o wadze około 19 g delikatnie spłaszczmy.
Smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony na rumiano.
Przygotowujemy bułeczki według tego przepisu -> bułki do burgerów.
Bułeczki rozkrajmy na pół dolną część smarujemy sosem musztardowym układamy sałatę mięso ser plasterek ogórka plasterek pomidora cebulę i kiełki przykrywamy górną częścią posmarowaną ketchupem spinamy wykałaczką.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka