Szynka gotowana
Pyszna soczysta i aromatyczną szynka gotowana. Idealną na kanapki.
Do przygotowania tej szynki zainspirowała mnie moja mama, która bardzo często robi gotowaną szynkę.
Zmodyfikowałam delikatnie solankę i zalewę, bo uwielbiam aromat i smak ziół oraz czosnku.
Wyszła przepyszna polecam.
Składniki
- 1 kg szynki
Zalewa do peklowania etap I:
- 1 l wody
- 80 g peklosoli
- 1 główka czosnku
- 6 liści laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 łyżki majeranku
- 8 ziarenek pieprzu
Przyprawy etap II:
- 3-4 l woda
- 3-4 łyżeczki soli
- 4 ziela angielskie
- 5 kulek pieprzu
- 4 liście laurowe
- 2 kulki jałowca
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki rozmarynu
- 1 łyżka tymianku
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 5 ząbków czosnku
Potrzebne będą :
Deska do krojenia, nóż, garnek 5 l, strzykawka, termometr
Sposób przygotowania
Etap I
Odmierzamy wodę. Czosnek dzielimy na ząbki zostawiamy w łupinkach delikatnie rozgniatamy dodajemy do wody wraz z liściem laurowym zielem angielskim i ziarenkami pieprzu i majerankiem. Gotujemy na bardzo mały ogniu, nie doprowadzając do wrzenia około 15 min.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia następnie dodajemy peklosól.
Kiedy zalewa całkowicie ostygnie robimy nastrzyk ze 100 ml, a w pozostałą zalewę wkładamy szynkę na 3-4 dni. Szynkę codziennie obracamy.
Etap II
Po upływie czasu przygotowujemy marynatę drugą.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy. Podgrzewamy do 75 C.
Szynkę wyjmujemy z solanki wkładamy do siatki następnie wkładamy do marynaty.
Parzymy w temp 75-80 C około godzinę.
Wywar wraz z szynką odstawiamy do ostudzenia na około 12 godz.
Następnie wyciągamy z wywaru osuszamy.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka