Składniki
-500 g zielonych szparagów
-1 mała pierś z kurczaka
-1 puszka mleka kokosowego
-0,5 limonki
-1 cebula
-2-3 ząbki czosnku
-1 papryczka chili
-sól, pieprz
-masło
Dodatkowo:
-makaron np. tagliatelle
-natka pietruszki
-prażone orzechy ziemne niesolone
Sposób przygotowania
Szparagi myjemy odcinamy zdrętwiałe końcówki osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Przyprawiamy solą pieprzem.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Rozgrzewamy patelnie dodajemy masło jak się rozpuści dodajemy cebulę i czosnek smażymy kilka minut. Następnie dodajemy kurczaka.
Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodajemy szparagi i chili. Podsmażamy kilka minut. Wlewamy mleczko kokosowe.
Dodajemy skórkę z połowy limonki i sok doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dusimy na małym ogniu, aż sos się zredukuje.
Do sosu dodajemy makaron posypujemy orzechami i natką pietruszki.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka