Pyszne tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem oraz sosem pomidorowym.
Gołąbki z mięsem i ryżem przepis:
Składniki:
1 główka kapusty białej lub włoskiej
Nadzienie:
150 g ryżu białego
300 ml wody
1 mała cebula
800 g mielonego mięsa (np. z łopatki )
Sól, pieprz
Dodatkowo:
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
Koperek
Natka pietruszki
Sos pomidorowy:
Wywar z gołąbków
100 g przecieru pomidorowego
Sól pieprz
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kapustę płuczemy wycinamy głąb.
Jeśli używamy białej kapusty wrzucamy całą kapustę do garnka z wrzącą wodą i powoli zdejmujemy miękkie liście osuszamy i studzimy.
Natomiast jeśli używamy włoskiej kapusty możemy od razu delikatnie zdjąć liście i partiami wrzucać na gorąca wodę, obgotować wyjąć i zblanszować następnie osuszyć i ostudzić.
W każdym liściu usuwamy delikatnie nerw liściowy.
Nadzienie:
Cebulę drobno kroimy w kostkę podsmażamy na oleju na rumiano.
Suchy ryż przekładamy do garnka zalewamy wodą gotujemy na pół miękko studzimy.
Mięso przekładamy do miski dodajemy podsmażoną cebulę ryż doprawiamy solą pieprzem i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Na środek każdego liścia układamy nadzienie. Zwijamy boki i zawijamy ciasno w ruloniki.
Na dno dużego garnka dodajemy kilka pozostałych obgotowanych liści z kapusty i na nich ciasno obok siebie łączeniem do dołu układamy gołąbki. Zalewamy wodą dodajemy liść laurowy ziele angielskie. Gotujemy około 1 godz. aż będą miękkie pod koniec dodajemy natkę pietruszki i koperek.
Ugotowane gołąbki wyjmujemy na talerz, a z pozostałego wywaru przygotowujemy sos.
Sos pomidorowy:
Wywar z gołąbków przecedzamy do garnka podgrzewamy wlewamy przecier pomidorowy doprawiamy do smaku i zagotowujemy.



