Gołąbki z mięsem i ryżem

Pyszne tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem oraz sosem pomidorowym.

Gołąbki z mięsem i ryżem przepis:

Składniki:

1 główka kapusty białej lub włoskiej

Nadzienie:

150 g ryżu białego

300 ml wody

1 mała cebula

800 g mielonego mięsa (np. z łopatki )

Sól, pieprz

Dodatkowo:

4 ziela angielskie

2 liście laurowe

Koperek

Natka pietruszki

Sos pomidorowy:

Wywar z gołąbków

100 g przecieru pomidorowego

Sól pieprz

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kapustę płuczemy wycinamy głąb.

Jeśli używamy białej kapusty wrzucamy całą kapustę do garnka z wrzącą wodą i powoli zdejmujemy miękkie liście osuszamy i studzimy.

Natomiast jeśli używamy włoskiej kapusty możemy od razu delikatnie zdjąć liście i partiami wrzucać na gorąca wodę, obgotować wyjąć i zblanszować następnie osuszyć i ostudzić.

W każdym liściu usuwamy delikatnie nerw liściowy.

Nadzienie:

Cebulę drobno kroimy w kostkę podsmażamy na oleju na rumiano.

Suchy ryż przekładamy do garnka zalewamy wodą gotujemy na pół miękko studzimy.

Mięso przekładamy do miski dodajemy podsmażoną cebulę ryż doprawiamy solą pieprzem i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

Na środek każdego liścia układamy nadzienie. Zwijamy boki i zawijamy ciasno w ruloniki.

Na dno dużego garnka dodajemy kilka pozostałych obgotowanych liści z kapusty i na nich ciasno obok siebie łączeniem do dołu układamy gołąbki. Zalewamy wodą dodajemy liść laurowy ziele angielskie. Gotujemy około 1 godz. aż będą miękkie pod koniec dodajemy natkę pietruszki i koperek.

Ugotowane gołąbki wyjmujemy na talerz, a z pozostałego wywaru przygotowujemy sos.

Sos pomidorowy:

Wywar z gołąbków przecedzamy do garnka podgrzewamy wlewamy przecier pomidorowy doprawiamy do smaku i zagotowujemy.

przepis na gołąbki z mięsem i ryżem
pyszne gołąbki z mięsem i ryżem na talerzu

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close