Składniki
Warzywa:
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 marchewka
1 mała kolba kukurydzy
1 mała czerwona cebula
Kilka pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Kilka gałązek rozmarynu
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
Sól
pieprz
Dodatkowo:
100 g wędzonego sera koziego
Garść rukoli
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy i osuszamy. Cukinię ze skórką kroimy w plasterki, paprykę kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w półplasterki. Czosnek przeciskamy lub drobno kroimy.
Pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski polewamy oliwą posypujemy przyprawami dodajemy czosnek gałązki rozmarynu całość mieszamy.
Warzywa grillujemy na grillu lub patelni grillowej z obu stron, aż będą miękkie. Z kolby kukurydzy ostrym nożem odcinamy nasiona.
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek dodajemy sok z cytryny sól pieprz miód i dokładnie mieszamy.
Na dużym talerzu lub misce układamy rukolę następnie grillowane warzywa posypujemy wędzonym serem kozim i polewamy sosem.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka