
Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu krok po kroku na TikToku i Instagramie
Składniki
Około 6 jabłek
Ciasto:
200 ml mleka
2 jajka
220 g mąki
1 łyżeczka cukru z wanilią
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamon
Posypka:
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
Masło klarowane lub olej
Sposób przygotowania
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy.
Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy cukier waniliowy i opcjonalnie cukier.
Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Musi powstać gęste ciasto naleśnikowe.
Jabłka obieramy, kroimy na grube plastry (około 8 mm) i wydrążamy środek.
Rozgrzewamy patelnię z masłem lub olejem.
Maczamy jabłka w cieście, otrzepujemy nadmiar i smażymy na złoty kolor z obu stron na małym ogniu.
Odsączamy na ręczniku papierowym.
Następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka