Składniki
Blaszka 28X28
Ciasto:
-400 g mąki
-200 g masła
-4 żółtka
-80 g cukru pudru
-1 łyżeczka cukru z wanilią
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
-500 g rabarbaru
-300 g truskawek
-1 łyżka cukru opcjonalnie
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
-4 białka
-0,5 szklanki cukru
-1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Ciasto:
Zagniatamy szybko ciasto musi być jednolite i gładkie.
Gdy ciasto jest gotowe robimy dwie kulki (jedną większą na spód i jedną mniejszą na wierzch) zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 min.
Kiedy ciasto jest odpowiednio schłodzone wykładamy formę papierem do pieczenia.
Wykładamy równo spód ciastem delikatnie nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na około 15 min.
Nadzienie:
Rabarbar i truskawki myjemy osuszamy. Kroimy rabarbar na około 0,5-1 cm kawałki.
Z truskawek usuwamy szypułki kroimy na pół. Całość posypujemy mąką i cukrem mieszamy.
Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo po trochu dodajemy cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
Na podpieczony spód wykładamy równą warstwę nadzienia następnie przykrywamy pianą z białek, a na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami pozostałą część ciasta.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30-40 minut.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka