Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Pyszne kruche maślane ciasto delikatnie kwaskowate nadzienie oraz chrupiąca słodka beza.

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą przepis

Pyszne kruche maślane ciasto delikatnie kwaskowate nadzienie oraz chrupiąca słodka beza.

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą film<- zobacz film

Składniki

Blaszka 28X28
Ciasto:
-400 g mąki
-200 g masła
-4 żółtka
-80 g cukru pudru
-1 łyżeczka cukru z wanilią
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
-500 g rabarbaru
-300 g truskawek
-1 łyżka cukru opcjonalnie
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
-4 białka
-0,5 szklanki cukru
-1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Ciasto:
Zagniatamy szybko ciasto musi być jednolite i gładkie.
Gdy ciasto jest gotowe robimy dwie kulki (jedną większą na spód i jedną mniejszą na wierzch) zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 min.
Kiedy ciasto jest odpowiednio schłodzone wykładamy formę papierem do pieczenia.
Wykładamy równo spód ciastem delikatnie nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na około 15 min.
Nadzienie:
Rabarbar i truskawki myjemy osuszamy. Kroimy rabarbar na około 0,5-1 cm kawałki.
Z truskawek usuwamy szypułki kroimy na pół. Całość posypujemy mąką i cukrem mieszamy.
Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo po trochu dodajemy cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.

Na podpieczony spód wykładamy równą warstwę nadzienia następnie przykrywamy pianą z białek, a na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami pozostałą część ciasta.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30-40 minut.

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą pyszne i proste ciasto
przepis na Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close