Składniki
-1 pęczek botwinki
-200 g ryżu arborio
-2 cebule szalotki
-1-2 ząbki czosnku
-100 ml wytrawnego czerwonego wina
-około 500 ml bulionu
warzywnego lub drobiowego
-1 opakowanie sera koziego
wędzonego Goat Farm
-masło
-olej
-natka pietruszki
Sposób przygotowania
Botwinkę myjemy. Buraczki kroimy w drobną kostkę liście i gałązki oddzielnie drobno siekamy.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło z łyżką oliwy dodajemy drobno pokrojoną cebulę, gdy cebula delikatnie się zarumieni dodajemy buraczki gałązki chwilkę smażymy i dodajemy ryż mieszamy i ponownie chwilkę smażymy.
Następnie dodajemy wino, kiedy większość wyparuje dodajemy 100 ml bulionu mieszamy.
Kiedy bulion się wchłonie ponownie dodajemy 100 bulionu mieszamy. Dolewanie bulionu powtarzamy do czasu, aż ryż będzie miękki.
Pod koniec dodajemy posiekane liście doprawiamy solą i pieprzem.
Wyłączamy dodajemy łyżkę masła ser mieszamy.
Podajemy posypane serem i natką pietruszki.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
wpis powstał we współpracy z marką Goat Farm