
Składniki
około 10 szt.
Babeczki:
-200 g mąki
-100 g masła
-2–3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka cukru z wanilią
-2 żółtka
Nadzienie:
-1 budyń waniliowy
Lub domowy budyń:
-500 ml mleka
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
-2 żółtka
-3 łyżki cukru
-2 łyżki cukru z wanilią
Sposób przygotowania
Zaczynamy od przygotowania budyniu.
Do garnka wlewamy połowę mleka dodajemy cukier całość gotujemy.
Do drugiej połowy mleka dodajemy żółtka skrobie ziemniaczaną wszystko razem miksujemy następnie dodajemy do gotującego się mleka mieszamy, aż całość zgęstnieje.
Przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni budyniu odstawiamy do wystudzenia.
Następnie przygotowujemy ciasto na babeczki.
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto musi być jednolite i gładkie. Chowamy do lodówki na około 30 min .
Następnie wałkujemy wycinamy kółeczka wielkości foremki wylepiamy foremki dodajemy nadzienie i przykrywam wyciętym kółeczkiem dokładnie zalepiając.
Pieczemy około 15 min w 200°C .
Następnie ostrożnie wyjmuje z foremek i odwracamy.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka