
Składniki
około 10 szt.
Babeczki:
-200 g mąki
-100 g masła
-2–3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka cukru z wanilią
-2 żółtka
Nadzienie:
-1 budyń waniliowy
Lub domowy budyń:
-500 ml mleka
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
-2 żółtka
-3 łyżki cukru
-2 łyżki cukru z wanilią
Sposób przygotowania
Zaczynamy od przygotowania budyniu.
Do garnka wlewamy połowę mleka dodajemy cukier oraz cukier z wanilią.
Całość gotujemy.
Do drugiej połowy mleka dodajemy żółtka skrobie ziemniaczaną oraz mąkę pszenną.
Wszystko razem miksujemy następnie dodajemy do gotującego się mleka mieszamy, aż całość zgęstnieje.
Przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni budyniu odstawiamy do wystudzenia.
Następnie przygotowujemy ciasto na babeczki.
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto musi być jednolite i gładkie. Chowamy do lodówki na około 30 min .
Następnie wałkujemy wycinamy kółeczka wielkości foremki wylepiamy foremki dodajemy nadzienie i przykrywam wyciętym kółeczkiem dokładnie zalepiając.
Pieczemy około 15 min w 200°C .
Następnie ostrożnie wyjmuje z foremek i odwracamy.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
witaj! czy mąkę pszenną dodajemy do budyniu, bo w wykonaniu nie ma ?
Tak. Mieszamy razem ze skrobią ziemniaczaną. 🙂