
Składniki
-4 jajka ugotowane na twardo
-1-2 czerwony burak
-1 łyżka chrzanu
-łyżka winnego octu lub soku z cytryny
-szczypta cukru
-sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umyte buraki w skórce gotujemy lub pieczemy do miękkości. Miękki i ostudzone buraki obieramy ze skórki ścieramy na tarce o małych oczkach.
Jajka obieramy ze skorupek przekrajamy na pół delikatnie wyjmujemy żółtka.
Żółtka przekładamy do wysokiego naczynia dodajemy chrzan buraki skrapiamy octem lub sokiem z cytryny przyprawiamy do smaku solą i pieprzem cukrem i dokładnie mieszamy.
Łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką wyciskamy pastę do wgłębienia jajek.
Dekorujemy chrzanem i szczypiorkiem.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka