Składniki
▪️750 ml mleka skondensowanego
▪️3 galaretki: agrest, cytryna, truskawka
Dodatkowo:
▪️200 ml śmietany 30%
▪️1 łyżka cukru pudru.
▪️Owoce sezonowe np. : wiśnie,
jeżyny, maliny, jagody.
Potrzebne będą:
Wysokie szklanki, forma do muffinek, miseczki, mikser.
Sposób przygotowania
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Odstawiamy do ostudzenia.
Schłodzone mleko skondensowane dzielimy na 3 części.
Pierwszą część mleka miksujemy na puszystą pianę.
Do piany powoli wlewamy agrestową ostudzoną galaretkę.
Wysokie szklanki stawiamy na ukos i powoli po ściance rozlewamy piankę wstawiamy do lodówki do stężenia.
Jak masa pierwsza stężeje miksujemy drugą cześć mleka na puszystą pianę. Do piany powoli wlewamy cytrynową ostudzoną galaretkę. Szklankę ustawiamy na ukos po przeciwnej stronie i powoli rozlewamy piankę do szklanek wstawiamy do lodówki do stężenia.
Jak druga masa stężeje miksujemy ostania część mleka na puszystą pianę. Do piany powoli wlewamy ostudzoną truskawkową galaretkę. Szklankę stawiamy pionowo i wypełniamy prawie do krawędzi. Wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tyłki wyciskamy śmietanę na pianki dekorujemy owocami.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka