Składniki
Gniazdka bezowe:
4 białka
220 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczką octu winnego
lub soku z cytryny
Dodatkowo:
200 ml śmietany 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
Sezonowe dowolne owoce np. : czerwona czarna i biała porzeczka, agrest, borówki, agrestoporzeczka.
Potrzebne będą:
Duża blacha do pieczenia, rękaw cukierniczy, mikser ,tylka 1M.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 125 C włączamy termoobieg.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy koła średnicy około 6 – 9 cm następnie papier przekręcamy na drugą stronę i rozkładamy na blachę do pieczenia.
Białka ubijamy następnie dodajemy partiami cukier miksujemy, aż pijana będzie lśniąca, a cukier niewyczuwalny. Pod koniec dodajemy ocet lub sok cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką wyciskamy na początku okrągły spód, a następnie brzegi.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 125 C i od razu zmniejszamy temperaturę do 80-100C w zależności od piekarnika suszymy około 2,5 -3 godz.
Obserwujemy, czy się nie przypiekają, jeśli zaczynają się rumienić zmniejszamy temperaturę.
Gniazdka zostawiamy do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Krem
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylko.
Do ostudzonych gniazdek za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy śmietankę i dekorujemy owocami i cukrem pudrem.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Rewelacyjny przepis, wyszły przepyszne 👍