Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami

Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami

Pyszne gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami.
Gniazdka bezowe można przygotować w dowolnym rozmiarze z ulubionymi owocami i kremem, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.

Składniki:

Gniazdka bezowe:
4 białka
220 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczką octu winnego lub soku z cytryny

Dodatkowo:

200 ml śmietany 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
Sezonowe dowolne owoce np. : czerwona czarna i biała porzeczka, agrest, borówki, agrestoporzeczka.

Potrzebne będą

Duża blacha do pieczenia, rękaw cukierniczy, mikser ,tylka 1M.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 125 C włączamy termoobieg.

Na papierze do pieczenia odrysowujemy koła średnicy około 6 – 9 cm następnie papier przekręcamy na drugą stronę i rozkładamy na blachę do pieczenia.

Białka ubijamy następnie dodajemy partiami cukier miksujemy, aż pijana będzie lśniąca, a cukier niewyczuwalny. Pod koniec dodajemy ocet lub sok cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką wyciskamy na początku okrągły spód, a następnie brzegi.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 125 C i od razu zmniejszamy temperaturę do 80-100C w zależności od piekarnika suszymy około 2,5 -3 godz.

Obserwujemy, czy się nie przypiekają, jeśli zaczynają się rumienić zmniejszamy temperaturę. Gniazdka zostawiamy do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Krem
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylko.
Do ostudzonych gniazdek za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy śmietankę i dekorujemy owocami i cukrem pudrem.

Gniazdka bezowe z bitą śmietaną
Gniazdka bezowe przepis

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close