
Składniki
▪️około 200 g sera halloumi Grikios
▪️cukinia
▪️️1 mała żółta cukinia
▪️️3 papryki: żółta, zielona, czerwona
▪️️100 g pomidorów koktajlowych
▪️️3 pomidory
(np. żółte, czerwone, czarne)
▪️️kilka różyczek kalafiora
▪️️1 czerwona cebula
Marynata:
▪️️6 łyżek oliwy z oliwek
️▪️️3 łyżki soku z cytryny
️▪️️3 łyżeczka miodu
️▪️️2-3 ząbki czosnku
️▪️️2 łyżeczki suszonego oregano
️▪️️2 łyżeczki suszonego tymianku
️▪️️sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
️natka pietruszki lub koperku
Sposób przygotowania
Pomidory i cukinie kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka.
W misce mieszamy składniki marynaty.
Przekładamy warzywa do dużej miski, polewamy połową marynaty i mieszamy. Odstawiamy na około 15-20 minut, aby smaki się przegryzły.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki.
Dodajemy pomidorki koktajlowe i układamy na wierzchu plastry pomidora.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 35-40 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
Następnie układamy plastry sera halloumi. Polewamy pozostałą marynatą.
Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez około 10-15 minut, aż ser halloumi zacznie się lekko topić i nabierać złotego koloru.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
wpis powstał we współpracy z marką Grikios