Zapiekanka warzywna z serem halloumi

Lekka, przepyszna zapiekanka warzywna z dodatkiem sera typu halloumi Grikios .
Idealna na obiad, kolację lub jako dodatek do dania głównego. Szybka, prosta i absolutnie wspaniała!
Ser Grikios nadaje temu daniu wyjątkowy, śródziemnomorski smak.
Jego wyjątkowa konsystencja sprawia, że po upieczeniu staje się delikatnie chrupiący na zewnątrz, jednocześnie pozostając miękki wewnątrz.

Lekka, przepyszna zapiekanka warzywna z dodatkiem sera typu halloumi

Lekka, przepyszna zapiekanka warzywna z dodatkiem sera typu halloumi Grikios .
Idealna na obiad, kolację lub jako dodatek do dania głównego. Szybka, prosta i absolutnie wspaniała!
Ser Grikios nadaje temu daniu wyjątkowy, śródziemnomorski smak.
Jego wyjątkowa konsystencja sprawia, że po upieczeniu staje się delikatnie chrupiący na zewnątrz, jednocześnie pozostając miękki wewnątrz.

Zapiekanka warzywna z serem halloumi film<-zobacz film

Składniki

▪️około 200 g sera halloumi Grikios
▪️cukinia
▪️️1 mała żółta cukinia
▪️️3 papryki: żółta, zielona, czerwona
▪️️100 g pomidorów koktajlowych
▪️️3 pomidory
(np. żółte, czerwone, czarne)
▪️️kilka różyczek kalafiora
▪️️1 czerwona cebula
Marynata:
▪️️6 łyżek oliwy z oliwek
️▪️️3 łyżki soku z cytryny
️▪️️3 łyżeczka miodu
️▪️️2-3 ząbki czosnku
️▪️️2 łyżeczki suszonego oregano
️▪️️2 łyżeczki suszonego tymianku
️▪️️sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
️natka pietruszki lub koperku

Sposób przygotowania

Pomidory i cukinie kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka.
W misce mieszamy składniki marynaty.
Przekładamy warzywa do dużej miski, polewamy połową marynaty i mieszamy. Odstawiamy na około 15-20 minut, aby smaki się przegryzły.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki.
Dodajemy pomidorki koktajlowe i układamy na wierzchu plastry pomidora.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 35-40 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
Następnie układamy plastry sera halloumi. Polewamy pozostałą marynatą.
Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez około 10-15 minut, aż ser halloumi zacznie się lekko topić i nabierać złotego koloru.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.

prosta i pyszna zapiekanka warzywna z serem halloumi
Lekka, przepyszna zapiekanka warzywna z dodatkiem sera typu halloumi

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

wpis powstał we współpracy z marką Grikios

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close