Muszle makaronowe z kurkami w sosie serowym

Muszle makaronowe z kurkami w sosie serowym przepyszny pomysł na danie obiadowe. Przepis jest szybki i prosty.
Składniki:
19 dużych muszli makaronowych
350 g kurek
1 duża cebula szalotka
30 g masła
Sól, pieprz
Sos:
300 ml śmietany 30%
60 g sera z niebieską pleśnią
100 g sera mozzarella
40 g parmezanu
Dodatkowo
Około 50 g sera mozzarella
Koperek
Deska do krojenia, nóż, patelnia, tarka, garnek z grubym dnem ,naczynie żaroodporne do zapiekania.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu al dente .
Parmezan ścieramy na tarce mozzarellę i ser pleśniowy kroimy na małe kawałki.
Do garnka z grubym dnem dodajemy śmietanę zagotowujemy następnie dodajemy sery i mieszamy, aż dokładnie się rozpuszczą.
Kurki oczyszczamy myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnie dodajemy masło i cebulę, i smażymy ok. 2-3 minut, aż cebula delikatnie zmięknie następnie dodajemy kurki i dusimy ok. 5 min.
Delikatnie studzimy i nadziewamy muszle.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sos zostawiamy troszkę do polania muszli. Na sosie układamy nadziane muszle polewamy delikatnie niewielką ilością sosu i układamy kawałki mozzarelli.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 15 min.
Podajemy gorące posypane koperkiem .

