Składniki
▪️19 dużych muszli makaronowych
▪️350 g kurek
▪️1 duża cebula szalotka
▪️30 g masła
▪️Sól, pieprz
Sos:
▪️300 ml śmietany 30%
▪️60 g sera z niebieską pleśnią
▪️100 g sera mozzarella
▪️40 g parmezanu
Dodatkowo:
▪️Około 50 g sera mozzarella
▪️Koperek
Potrzebne będą:
Deska do krojenia, nóż, patelnia, tarka, garnek z grubym dnem ,naczynie żaroodporne do zapiekania.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu al dente .
Parmezan ścieramy na tarce mozzarellę i ser pleśniowy kroimy na małe kawałki.
Do garnka z grubym dnem dodajemy śmietanę zagotowujemy następnie dodajemy sery i mieszamy, aż dokładnie się rozpuszczą.
Kurki oczyszczamy myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnie dodajemy masło i cebulę, i smażymy ok. 2-3 minut, aż cebula delikatnie zmięknie następnie dodajemy kurki i dusimy ok. 5 min.
Delikatnie studzimy i nadziewamy muszle.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sos zostawiamy troszkę do polania muszli. Na sosie układamy nadziane muszle polewamy delikatnie niewielką ilością sosu i układamy kawałki mozzarelli.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 15 min.
Podajemy gorące posypane koperkiem .
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka