Składniki
Na około 6 szklaneczek 150 ml.
Warstwa biała:
-400 g jogurtu
-8 g żelatyny
-70 ml mleka
-1,5 łyżeczki cukru z wanilią
lub 0,5 laski wanilii
-cukier lub miód
Warstwa różowa:
-400 g jogurtu
-300 g truskawek
-8 g żelatyny
-70 ml mleka
-cukier lub miód
Frużelina:
-150 g truskawek
2-00 g rabarbaru
-woda
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-miód lub cukier
Sposób przygotowania
Jogurt wyjmujemy wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową.
Zaczynamy od przygotowania frużeliny.
Rabarbar kroimy na kawałki około 0,5-1 cm. Truskawki kroimy kawałki. Przekładamy do garnka delikatnie słodzimy miodem lub cukrem.
Opcjonalnie dolewamy wody. Podgrzewamy, aż owoce zmiękną.
Następnie mieszamy 1 łyżkę wody z 1 łyżką mąki dodajemy do owoców dokładanie mieszamy zagotowujemy i studzimy.
Warstwa różowa.
Truskawki miksujemy. Mleko podgrzewamy dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Jogurty miksujemy dodajemy opcjonalnie miód lub cukier puder następnie cały czas, miksując dodajemy zmiksowane truskawki mieszamy i dodajemy przestudzone mleko z żelatyną.
Przekładamy do słoiczków.
Wkładamy do lodówki na około 30 min aż, masa lekko stężeje.
Warstwa biała.
Mleko podgrzewamy dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Jogurty miksujemy dodajemy opcjonalnie miód lub cukier puder oraz cukier waniliowy, lub ziarenka wanilii następnie cały czas, miksując dodajemy przestudzone mleko z żelatyną.
Masę przekładamy do słoiczka, zostawiając miejsce na frużelinę .
Następnie dodajemy frużelinę i dekorujemy świeżymi owocami.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka