Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami to szybki pyszny i prosty pomysł na obiad.
Składniki:
1 średnia cukinia lub 2 mniejsze
Farsz:
300 g łopatki mielonej
pól małej papryki czerwonej
pól małej papryki żółtej
150 g pieczarek
100 g kukurydzy
1 mała marchewka
1 cebula szalotka
2 ząbki czosnku
300 g przecieru pomidorowego
Sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka i ostra papryka.
Dodatkowo:
80 g sera mozzarella
Cukinie myjemy przekrajamy wzdłuż na pół wydrążamy środek.
Z papryki usuwamy gniazda kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki czosnek i cebulę kroimy drobną kostkę.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebulę podsmażamy, kiedy cebulka delikatnie się zarumieni dodajemy czosnek następnie mielone mięso całość smażymy. Kiedy mięso się zarumieni dodajemy pieczarki chwilę smażymy dodajemy paprykę i marchewkę. Dusimy około 10 min.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy doprawiamy do smaku chwilę dusimy i dodajemy kukurydzę.
Cukinie smarujemy oliwą dno posypujemy serem następnie wykładamy farsz i posypujemy wierzch serem .
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 C około 25-30 min.

