Składniki
▪️1 średnia cukinia lub 2 mniejsze
Farsz:
▪️300 g łopatki mielonej
▪️pól małej papryki czerwonej
▪️pól małej papryki żółtej
▪️150 g pieczarek
▪️100 g kukurydzy
▪️1 mała marchewka
▪️1 cebula szalotka
▪️2 ząbki czosnku
▪️300 g przecieru pomidorowego
▪️Sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka i ostra papryka.
Dodatkowo:
▪️80 g sera mozzarella
Sposób przygotowania
Cukinie myjemy przekrajamy wzdłuż na pół wydrążamy środek.
Z papryki usuwamy gniazda kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki czosnek i cebulę kroimy drobną kostkę.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebulę podsmażamy, kiedy cebulka delikatnie się zarumieni dodajemy czosnek następnie mielone mięso całość smażymy. Kiedy mięso się zarumieni dodajemy pieczarki chwilę smażymy dodajemy paprykę i marchewkę. Dusimy około 10 min.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy doprawiamy do smaku chwilę dusimy i dodajemy kukurydzę.
Cukinie smarujemy oliwą dno posypujemy serem następnie wykładamy farsz i posypujemy wierzch serem .
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 C około 25-30 min
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka