Carpaccio z buraka z rukolą i kozim serem

Carpaccio z buraka z rukolą, kozim serem i prażonymi orzechami włoskimi sałatka, która świetnie smakuje wygląda imponująco, a do tego jest bardzo łatwa w wykonaniu.

Buraki polecam upiec dzień wcześniej, dzięki czemu będzie naprawdę szybka w zrobieniu.

Składniki:

3 buraki średniej wielkości.
100 g sera koziego.
Garść rukoli
garść orzechów włoskich.
Ocet balsamiczny
Olwa z oliwek.
Sól, pieprz

Potrzebne będą

Ostry nóż lub mandolina, folia aluminiowa, patelnia.

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy nieobierane oddzielnie zawijamy w folię aluminiową pieczemy w piekarniku około 60 min w 190 C, aż będą miękkie w środku. Studzimy.

Orzechy wyrzucamy na suchą patelnię prażymy około 3 minuty na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Orzechy powinny być zarumienione i ładnie pachnieć.

Zimne buraki cienko obieramy i za pomocą mandoliny lub ostrego noża kroimy na bardzo cienkie plasterki.

Plasterki rozkładamy na talerzu lekko nakładając na siebie doprawiamy solą i pieprzem następnie rozkładamy rukolę kruszymy ser kozi i posypujemy rozgniecionymi prażonymi orzechami skrapiamy oliwą i octem balsamicznym lub sokiem z cytryny.

Smacznego !


Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.


Udostępnij

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close