Carpaccio z buraka z rukolą i kozim serem

Carpaccio z buraka z rukolą, kozim serem i prażonymi orzechami włoskimi sałatka, która świetnie smakuje wygląda imponująco, a do tego jest bardzo łatwa w wykonaniu.
Buraki polecam upiec dzień wcześniej, dzięki czemu będzie naprawdę szybka w zrobieniu.
Składniki:
3 buraki średniej wielkości.
100 g sera koziego.
Garść rukoli
garść orzechów włoskich.
Ocet balsamiczny
Olwa z oliwek.
Sól, pieprz
Ostry nóż lub mandolina, folia aluminiowa, patelnia.
Buraki myjemy nieobierane oddzielnie zawijamy w folię aluminiową pieczemy w piekarniku około 60 min w 190 C, aż będą miękkie w środku. Studzimy.
Orzechy wyrzucamy na suchą patelnię prażymy około 3 minuty na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Orzechy powinny być zarumienione i ładnie pachnieć.
Zimne buraki cienko obieramy i za pomocą mandoliny lub ostrego noża kroimy na bardzo cienkie plasterki.
Plasterki rozkładamy na talerzu lekko nakładając na siebie doprawiamy solą i pieprzem następnie rozkładamy rukolę kruszymy ser kozi i posypujemy rozgniecionymi prażonymi orzechami skrapiamy oliwą i octem balsamicznym lub sokiem z cytryny.

