Paprykowy pieczony schab przepis:


Paprykowy pieczony schab jest doskonały na kanapki. Po upieczeniu jest aromatyczny miękki i soczysty.
Składniki:
1 kg schabu
Marynata
7 g soli
1 g pieprzu
3 g papryki ostrej
4 g papryki słodkiej
2 g papryki wędzonej
2 g majeranku
20 g płatków papryki
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
4 ząbki czosnku
Potrzebne będą :
Rękaw do pieczenia, blaszka, miska
Temperatura pieczenia:
180 C. Grzanie góra dół.
Sposób przygotowania:
Schab myjemy oczyszczamy i osuszamy ewentualnie nacinamy skórę.
Następnie przygotowujemy marynatę w misce mieszamy olej z przyprawami i dokładnie nacieramy mięso. Wkładamy do lodówki na 24 godz.
Po upływie czasu przygotowujemy rękaw do pieczenia. Związujemy dokładnie z jednej strony wkładamy schab dodajemy czosnek liść laurowy i ziele angielskie i związujemy z drugiej strony układamy na blaszce do pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C góra dół pieczemy około 60 min pod koniec możemy rozciąć rękaw i podpiec jeszcze około 10 min, aż się ładnie przypiecze.
Po ostudzeniu schab chowamy do lodówki.



