Schab z szynkowara z papryką i ziołami

Schab z szynkowara z papryką i ziołami to przepyszna soczysta wędlina na kanapki. Zachowuje długo świeżość i jest prosty w przygotowaniu.

Schab z szynkowara z papryką i ziołami przepis:

Składniki:

1 kg schabu

Zalewa do peklowania etap I:

1 l wody

18 g peklosoli

1 główka czosnku

6 liści laurowych

5 kulek ziela angielskiego

3 łyżki majeranku

8 ziarenek pieprzu

Przyprawy etap II:

1 g pieprzu

1,5 g czosnku granulowanego

1 g papryki ostrej

2 g papryki słodkiej

1 gałązka świeżego majeranku

1 gałązka średnia rozmarynu

Potrzebne będą

Szynkowar 1,5 kg + foliowy woreczek, garnek, strzykawka.

Sposób przygotowania:

Etap I.

Wlewamy wodę do garnka. Czosnek myjemy dzielimy na ząbki zostawiamy w łupinkach delikatnie rozgniatamy dodajemy do wody wraz z liściem laurowym zielem angielskim i ziarenkami pieprzu oraz majerankiem.

Gotujemy na bardzo mały ogniu, żeby nie wrzało około 15 min.

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia następnie dodajemy peklosól.

Kiedy zalewa całkowicie ostygnie robimy nastrzyk ze 100 ml, a w resztę zalewy wkładamy schab na 3 dni.

Etap II.

Po 3 dniach wyjmujemy schab z zalewy osuszamy.

Mieszamy ze sobą wszystkie suche przyprawy i nacieramy schab.

Do szynkowara wkładamy woreczek na dno dajemy kilka listków świeżego majeranku i rozmarynu wkładamy schab i dokoła dokładamy listki rozmarynu i majeranku oraz na samą górę.
Zamykamy worek i szynkowar odstawiamy na 24 h.

Po upływie czasu parzymy w wodzie 75-80 C do osiągnięcia wewnątrz wyrobu 65 C.

Następnie luzujemy sprężynę schładzamy szynkowar w zimnej wodzie i chowamy do lodówki.

Schab z szynkowara z papryką i ziołami
Schab z szynkowara

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close