Schab z szynkowara z papryką i ziołami to przepyszna soczysta wędlina na kanapki.
Zachowuje długo świeżość i jest prosty w przygotowaniu.
Składniki
-1 kg schabu
Zalewa do peklowania etap I:
-1 l wody
-18 g peklosoli
-1 główka czosnku
-6 liści laurowych
-5 kulek ziela angielskiego
-3 łyżki majeranku
-8 ziarenek pieprzu
Przyprawy etap II:
-1 g pieprzu
-1,5 g czosnku granulowanego
-1 g papryki ostrej
-2 g papryki słodkiej
-1 gałązka świeżego majeranku
-1 gałązka średnia rozmarynu
Potrzebne będą :
Szynkowar 1,5 kg + foliowy woreczek, garnek, strzykawka.
Sposób przygotowania
Etap I.
Wlewamy wodę do garnka. Czosnek myjemy dzielimy na ząbki zostawiamy w łupinkach delikatnie rozgniatamy dodajemy do wody wraz z liściem laurowym zielem angielskim i ziarenkami pieprzu oraz majerankiem.
Gotujemy na bardzo mały ogniu, żeby nie wrzało około 15 min.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia następnie dodajemy peklosól.
Kiedy zalewa całkowicie ostygnie robimy nastrzyk ze 100 ml, a w resztę zalewy wkładamy schab na 3 dni.
Etap II.
Po 3 dniach wyjmujemy schab z zalewy osuszamy.
Mieszamy ze sobą wszystkie suche przyprawy i nacieramy schab.
Do szynkowara wkładamy woreczek na dno dajemy kilka listków świeżego majeranku i rozmarynu wkładamy schab i dokoła dokładamy listki rozmarynu i majeranku oraz na samą górę.
Zamykamy worek i szynkowar odstawiamy na 24 h.
Po upływie czasu parzymy w wodzie 75-80 C do osiągnięcia wewnątrz wyrobu 65 C.
Następnie luzujemy sprężynę schładzamy szynkowar w zimnej wodzie i chowamy do lodówki.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka